Верещук призначили очільником Мінреінтеграції: як вона виконувала обіцянки в Раді

Читать на русском
Як народний депутат Ірина Верещук встигла дати 149 обіцянок, виконати 48 зобов'язань і провалити 29.
Ірина ВерещукСлово і діло

Народного депутата від «Слуги народу» Ірину Верещук призначили віцепрем'єр-міністром України, міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. До неї цю посаду обіймав Олексій Резніков. «Слово і діло» пропонує подивитися, як Верещук виконувала свої депутатські обіцянки, що їй вдалося зробити за час роботи у Раді, а що – ні.

Народний депутат Ірина Верещук дала 149 обіцянок, з них вдалося виконати 48 (32%), а невиконаними залишилися 29 зобов'язань (19%).

Які обіцянки Верещук залишилися невиконаними

Значна частина невиконаних обіцянок Верещук стосується законодавчих ініціатив: подання законопроєктів, внесення змін чи підтримка запропонованих проєктів закону.

Так, Верещук не проголосувала «за» легалізацію медичного канабісу, не внесла зміни до закону про санкції, не запропонувала зміни до бюджету на 2021 рік стосовно видатків на медицину. Водночас за нардепом зафіксовані дві поправки до бюджету, проте вони стосуються інших частин видатків.

Також не вдалося виконати обіцянки стосовно створення тимчасових слідчих комісій. Верещук пообіцяла ініціювати створення ТСК стосовно розкрадань в «Укроборонпромі».

Так само народний депутат провалила обіцянку підтримати обидві постанови про створення ТСК щодо «вагнерівців». У Раді відбулося голосування за відповідні проєкти постанов, однак Верещук не голосувала за одну постанову.

Ірина ВерещукВіце-прем'єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

Частина невиконаних обіцянок стосується програмних зобов'язань. Наприклад, так і не вдалося посилити можливості громадського контролю за судовою системою.

Зазначимо, що Раді все таки вдалося схвалити низку законів щодо реформування судової системи (реформування ВККС, Вищої ради правосуддя), однак ці ініціативи жодним чином не посилюють роль громадськості в питаннях контролю за судовою системою. Контроль залишається в руках органів суддівського самоврядування та міжнародних експертів.

Інша обіцянка про створення чіткого і зрозумілого гарантованого пакету медичних послуг. Справді, з 1 квітня 2021 року в Україні запрацювала нова програма медичних гарантій, на яку в держбюджеті закладено 123,5 млрд грн. У програмі передбачено 36 пакетів медичних послуг, серед яких вакцинація від коронавірусу.

Пакет медичних послуг був закладений в проєкті бюджету на 2021 рік, однак Верещук не голосувала за державний бюджет. Тому обіцянка вважається невиконаною.

У червні 2020 року Верещук заявила, що не буде критикувати жодного з мерів.

«Я ніколи не буду критикувати жодного мера, бо була у їхній шкірі і знаю, наскільки важко сьогодні у місцевому самоврядуванні зробити і вразити, так би мовити, виборців», – заявляла вона.

Однак вже у серпні негативно висловлювалася про Віталія Кличка та говорила, що чинний мер не займається столицею та є неефективним.

Також кілька невиконаних обіцянок стосуються дотримання меморандуму партії. Верещук не вдалося бути присутньою на всіх пленарних засіданнях, адже у жовтні 2020 року вона без поважних причин не брала особистої участі у пленарних засіданнях.

Окрім того нардеп не дотримала пункту про підтримку всіх законопроєктів, передбачених передвиборчою програмою партії. Верещук не голосувала за Виборчий кодекс (в цілому з урахуванням пропозицій президента), за законопроєкт про Державний бюджет на 2021 рік, за внесення змін до Податкового кодексу.

Які обіцянки виконала Ірина Верещук

Частина виконаних обіцянок Верещук так само стосується законодавчих ініціатив. Наприклад, вона запевнила, що у першому читанні проголосує за законопроєкт президента України про олігархів, підтримає законопроєкт щодо мораторію на стягнення майна громадян України.

Верещук дотримала обіцянки щодо кадрових рішень, зокрема, підтримала відставку Арсена Авакова, призначення Олександра Кубракова на посаду міністра інфраструктури України, призначення Олексія Любченка на посаду міністра економіки України, відставку прем'єр-міністра України Олексія Гончарука.

Кілька обіцянок стосуються вакцинації проти коронавірусу. Вона підтримала постанову про обов'язкову вакцинацію для нардепів та вакцинувалася «щойно настала її черга».

Вдалося Верещук також виконати чимало обіцянок з передвиборчої програми партії, зокрема, перезавантажити Вищу раду правосуддя та Вищу кваліфікаційну комісію суддів (нардеп підтримала обидві ініціативи), перевести максимально можливу кількість державних послуг в онлайн (Верещук за час своєї роботи у ВРУ підтримувала ініціативи, спрямовані на реалізацію обіцянки).

Також Верещук виконала зобов’язання голосувати особисто та не використовувати картку для голосування колег.

Більше про обіцянки народного депутата можна подивитися у її профілі на нашому сайті.

Нагадаємо, раніше ми писали, скільки обіцянок виконав колишній очільник Мінреінтеграції Олексій Резніков.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: