Мовний омбудсмен запропонував перейменувати деякі міста України

Читать на русском
Це рішення прийнято після численних звернень громадян на невідповідність назв низки населених пунктів правилам і нормам українського правопису.
Тарас Креміньфото з відкритих джерел

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав керівництво місцевого самоврядування перейменувати деякі міста через те, що правопис не відповідає нормам «мовного закону».

Про це повідомляє Офіс мовного омбудсмена.

«Сьогодні підписав кілька десятків звернень до керівників місцевого самоврядування про приведення у відповідність з правописом, нормами державної мови та вимогами статті 41 закону про найменування населених пунктів», - сказав Кремінь.

Омбудсмен додав, що це рішення прийнято після численних звернень громадян на невідповідність назв низки населених пунктів правилам і нормам українського правопису.

Жукова чи Григоренка: як у Харкові намагаються перейменувати проспектСлово і діло пропонує подивитися, як довго у Харкові намагаються перейменувати проспект Жукова на проспект Григоренка.

Кремінь нагадав, що відповідно до ч. 1 ст. 41 закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» географічні назви, а також назви скверів, бульварів, вулиць, провулків, спусків, проїздів, проспектів, площ, набережних, мостів та інших об'єктів топоніміки населених пунктів виконуються державною мовою.

Водночас, мовний омбудсмен навів кілька прикладів назв міст, які необхідно перейменувати:

  • Арбузинка (Миколаївська область);
  • Сєвєродонецьк (Луганська область);
  • Южноукраїнськ (Миколаївська область);
  • Южне (Одеська область);
  • Спокій (Дніпропетровська область);
  • Первомайське (Миколаївська область);
  • Первомайськ (Миколаївська область).

«Багато хто мав прекрасні історичні назви, як Сіверський Донець, Гарбузинка або Богопіль і були несправедливо перейменовані за часів комуністичної влади», - пояснив омбудсмен.

Нагадаємо, що Верховна рада повернула історичну назву селищу Новгородське у Донецькій області. Тепер в Україні буде смт Нью-Йорк.

Раніше ми повідомляли, що Арестович висунув пропозицію перейменувати Україну.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: