При аналізі російського «Північного потоку-2» ФРН не радилася з Україною – Вітренко

Читать на русском
В України є досвід боротьби з газовим шантажем - у 2009, 2014 і 2018 роках, коли дії російського газового монополіста створювали критичну для країни ситуацію
Юрій ВітренкоДзеркало тижня

Німеччина, заявляючи про нібито безпеку російського газопроводу «Північний потік-2», не порадилася при цьому з Україною. Це дуже сумно, оскільки Україна могла б багато розповісти уряду ФРН щодо політики російського газового шантажу.

Про це написав голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко у своєму Facebook.

«Міністерство відзначає список країн, з якими були проведені відповідні консультації. Серед них немає України. Це дуже сумно. Україна - один з основних транзитерів газу до Євросоюзу. Ми можемо розповісти, як сертифікація оператора «Північного потоку-2» в нинішніх умовах, тобто без реального відокремлення власності від «Газпрому», без реального доступу третіх сторін до експортних газопроводів з Росії в ЄС несе критичну загрозу безпеці поставок газу в Німеччині та інших країнах ЄС» - написав він.

Конгрес США проти «Північного потоку-2»: які обставини грають на руку УкраїніПалата представників США підтримала поправку до проєкту оборонного бюджету, яка може відстрочити запуск Північного потоку-2 або поставити хрест на проєкті. Чому було прийнято це рішення і якими можуть бути наслідки.

Вітренко додав, що в України є досвід боротьби з газовим шантажем - у 2009, 2014 і 2018 роках, коли дії російського газового монополіста створювали критичну для країни ситуацію. Зараз все те ж саме Росія демонструє Європі, штучно обмежуючи поставки газу і вимагаючи дозволити запуск ПП-2 - в іншому випадку Кремль не дасть Європі достатньо газу. А після запуску ПП-2 і з припиненням транзиту через Україну Європа опиниться в газовій кабалі у Росії - при тому, що у ПП-2 немає ніяких гарантій безперебійної роботи та функціональності.

«На відміну від української газотранспортної системи, у цього газопроводу немає резервних потужностей і немає сховищ. А ще є ризики, пов'язані з мілітаризацією і відповідним зростанням напруги в Балтійському морі, через яке йде ПП-2» - зазначив він.

26 жовтня Німеччини зробили крок до того, щоб сертифікувати російський газопровід «Північний потік-2». Міністерство економіки ФРН проаналізувало надійність газових поставок і передало результати Федеральному відомству по мережах, яке є регулятором в даному питанні.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: