Київ на порозі «червоної» зони карантину: якими можуть бути обмеження

Читать на русском
Київ може перейти до червоної зони карантину. Які обмеження діятимуть у такому разі, як працюватимуть транспорт та школи.
Слово і діло

Столичний мер Віталій Кличко ще минулого тижня анонсував, що Київ незабаром потрапить до «червоної» зони карантину. Щодня у Києві виявляють близько тисячі нових хворих на коронавірус, у лікарнях заповнено більше половини ліжок, зайнято понад 65% ліжок з киснем. «Слово і діло» пропонує подивитися, які діятимуть обмеження у столиці у разі посилення карантину.

Чи є підстави переводити Київ у «червону» зону

Про те, що Київ невдовзі може потрапити до «червоної» зони карантину Віталій Кличко попередив ще 21 жовтня. «В останні дні до лікарень столиці госпіталізують по пів тисячі хворих. І більшість із них – у тяжкому стані. Пацієнти, які потребують кисневої підтримки або штучної вентиляції легень. Ліжка у столичних лікарнях заповнюються. Вже понад 50% ліжок, які підготувало місто для лікування хворих на коронавірус, заповнені. А з киснем заповнено понад 63%», – розповів він.

За словами Кличка, 22 жовтня мала зібратися Комісія з надзвичайних ситуацій міста та ухвалити рішення про введення додаткових обмежень. Однак засідання або не відбулося, або поки що посилення карантину вирішили відкласти.

Які правила пасажирських перевезень діятимуть під час карантинуКабмін встановив нові правила перевезення пасажирів між областями. Які обмеження діятимуть під час карантину, читайте у матеріалі Слово і діло.

Ще раніше голова парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький говорив, що є підстави оголосити у Києві «червону» зону: «Зараз Київ увів другу чергу лікарень. Місто сьогодні завантажене на 70%, але це вже є причиною, щоб оголошувати «червону» зону».

Минулої доби в Києві виявили 1 тисячу 135 нових випадків інфікування COVID-19. За даними МОЗ, у столиці три доби поспіль перевищено рівень госпіталізацій: 23 жовтня – 87,7 на 100 тисяч населення, 24 жовтня – 90,5 на 100 тисяч, 25 жовтня – 90,1. Динаміка рівня госпіталізацій була перевищена 23 жовтня – 50,6%, але останні кілька днів сповільнилася. Завантаженість ліжок із киснем станом на 25 жовтня становила 65,8%.

«Червона» зона у Києві: які обмеження можуть запровадити

Столична влада вже затвердила список обмежень на випадок переходу Києва до «червоної» карантинної зони:

  • буде заборонено приймати відвідувачів у закладах харчування, якщо працівники та відвідувачі закладу не мають негативного ПЛР-тесту чи COVID-сертифікату;

  • припиниться діяльність закладів готельної сфери, якщо працівники закладу розміщення та клієнти готелю не мають негативного ПЛР-тесту чи сертифікату вакцинації;

  • сім'ям та стороннім особам не можна буде відвідувати установи соціального захисту, якщо працівники та відвідувачі не мають негативного ПЛР-тесту або COVID-сертифікату;

  • буде заборонена робота спортзалів та фітнес-центрів, якщо у персоналу та відвідувачів немає негативного ПЛР-тесту або COVID-сертифікату (дозволяється для відвідування спортсменами національних збірних команд України та їхніми тренерами);

Крім того, будуть скасовані всі масові заходи, якщо організатори та учасники не мають негативного ПЛР-тесту (термін дії 72 години) або COVID-сертифікату. Проведення спортивних заходів без глядачів буде дозволено.

Громадянам буде обмежений доступ до ЦНАПів, Управління праці та соціального захисту населення, Управління пенсійного фонду, якщо працівники та відвідувачі не мають негативного ПЛР-тесту або COVID-сертифікату (можуть бути винятки.).

Неповнолітні зможуть відвідувати торгово-розважальні центри лише у супроводі дорослих, які мають негативний ПЛР-тест або COVID-сертифікат.

Як працюватимуть київські школи

З 23 до 31 жовтня київські школярі перебувають на канікулах, але відвідування навчальних закладів припинено до 8 листопада. Цього тижня місцева влада ухвалить рішення про дистанційне навчання або додаткові канікули.

Дитячі садки у «червоній» зоні зможуть працювати за умови 100% вакцинації всього персоналу. Інші навчальні заклади, працівники яких повністю вакциновані, також зможуть працювати.

Як працюватиме столичний транспорт у «червоній» зоні

Ще влітку у Києві готували електронні спецперепустки на заміну паперовим, які діяли під час локдауну. Станом на жовтень було видано понад 600 тисяч нових перепусток.

Однак поки що у КМДА заявили, що у разі переходу Києва до «червоної» зони громадський транспорт працюватиме у звичайному режимі, але з обмеженнями за кількістю пасажирів. І, звісно, обов'язковим залишається масковий режим.

Але відкритим залишається питання, чи зможуть вільно користуватися транспортом невакциновані громадяни, чи потрібен буде сертифікат вакцинації/ПЛР-тест.

Чи буде загальнонаціональний локдаун в Україні: що кажуть у МОЗ та РНБО

На сьогодні у «червоній» зоні перебувають 8 областей України: Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Одеська, Сумська, Рівненська, Миколаївська та Херсонська. Також голова МОЗ Віктор Ляшко анонсував, що до «червоної» зони переведуть Житомирську, Львівську, Луганську, Чернігівську та Хмельницьку області.

«Локдаун оголошується тоді, коли всі області переходять у «червоний» рівень епіднебезпеки», – наголосив Віктор Ляшко.

Динаміка інфікованих та померлих від COVID-19 у 2021 роціВ Україні зростає добова кількість нових випадків коронавірусу та рівень смертності від COVID-19.

За словами головного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна, загальнонаціонального локдауну найближчим часом чекати не варто. «Залежно від того, які цифри реєструватимуться у нас навіть після введення «червоної» зони в цих областях, залежатиме потреба чи відсутність потреби введення ширшого локдауну. Але поки що про це не йдеться. Міністерство охорони здоров'я закликає максимально приділяти увагу двом основним речам: якнайшвидше вакцинуватися та дотримуватися тих вимог, які встановлені щодо коронавірусної хвороби», – розповів він.

Підстав для всеукраїнського локдауну не бачать й у РНБО. «Ми поки не бачимо того, що локдаун вводитиметься. Територіально будуть певні обмеження. Володимир Олександрович щопонеділка проводить великий селектор із цього питання», – повідомив Олексій Данілов.

Нагадаємо, в Україні з 21 жовтня діють нові правила перевезень пасажирів. Докладніше – на нашій інфографіці.

Також на наших інфографіках можна подивитися на динаміку інфікованих та померлих від COVID-19 цього року та динаміку вакцинації.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: