Як у Раді пропонують посилити покарання за самовільне захоплення земель

Читать на русском

У Верховній раді зареєстрували два законопроєкти, які покликані боротися із самовільним зайняттям земельних ділянок. Парламентарії пропонують внести зміни до Кримінального кодексу та Кодексу адміністративних правопорушень та збільшити розміри штрафів. «Слово і діло» пропонує подивитися, які саме зміни хочуть запровадити нардепи.

Як депутати пропонують збільшити покарання за самовільне захоплення земель, дивіться на інфографіці Слово і діло.
Самовільне захоплення земельСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Ініціаторами двох законопроєктів виступили народні депутати від «Слуги народу» та групи «Довіра».

Перший документ передбачає внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення.

Законопроєкт стосується збільшення штрафів за використання земель не за цільовим призначенням, невиконання природоохоронного режиму, будівництва об’єктів, які негативно впливають на стан земель.

Боротьба за території: як місцева і державна влада не можуть поділити земліЯким чином місцева влада привласнює державні землі та які можуть бути наслідки, читайте у матеріалі Слово і діло.

Зараз у таких випадках громадянин має сплатити від 5 до 25 неоподатковуваних мінімумів (85-425 грн). Пропонується збільшити розмір штрафу до 1 000-3 000 неоподаткованих мінімумів (17-51 тис. грн).

Для посадовців нині штраф становить 15-30 неоподаткованих мінімумів ‒ 255-510 грн. Його пропонують збільшити до 85-119 тис. грн.

Також збільшити штрафи хочуть за самовільне зайняття земельної ділянки. Для громадян їх пропонують підняти зі 170-850 грн до 34-102 тис. грн, а для посадовців з 340-1 700 грн до 68-170 тис. грн.

Другий законопроєкт передбачає зміни до кримінального кодексу щодо самовільного зайняття земельної ділянки та самовільного будівництва, яке завдало шкоди її законному власнику.

Нині покарання передбачає штраф 3 400-5 100 грн або арешт до шести місяців. Депутати пропонують збільшити штраф до 15,3-34 тис. грн.

Нагадаємо, нещодавно НАБУ викрило схему розкрадання особливо цінної землі на 11 млн гривень. Детективи НАБУ і САП повідомили про підозру колишньому в.о. директора держпідприємства й екскерівнику Держгеокадастру у Вінницькій області.

Щоб провернути махінацію, чиновники використовували «легенду» про надання землі нібито співробітникам державного підприємства для ведення особистого господарства.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: