СБУ вивчає ситуацію з відключенням від газу цілого села на Харківщині

Читать на русском
На думку держбезпеки, в діях співробітників газової компанії вбачаються окремі ознаки дій за ст. 109 Кримінального кодексу України
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Служба безпеки України з'ясовує обставини, за яких акціонерна приватна компанія «Харківгаз» відключила від газопостачання село Благодатне в Харківській області на початку жовтня. Це було зроблено під виглядом ремонтних робіт.

Про це говориться у повідомленні на сайті СБУ.

«За наявною інформацією, посадові особи цієї приватної компанії вимагали додаткові гроші від споживачів, безпідставно «прикриваючись» Президентом і керівництвом держави. Таким чином, вони підбурювали людей до масових акцій протесту, що могло дестабілізувати ситуацію в регіоні» - сказано в повідомленні СБУ.

Після відключення компанія висунула до жителів села вимогу підписати додаткову угоду на нову послугу з обслуговування внутрішньобудинкових систем, якої раніше в договорі не було. Додаткова угода збільшила б платіжки в середньому на 1200-1800 грн на рік. Газопостачання відмовлялися відновлювати до тих пір, поки всі жителі села не підпишуть договори.

Старт опалювального сезону: що обіцяли політики в різні роки та чи вдавалося їм виконувати обіцянеЯкі обіцянки давали чиновники стосовно тарифів на газ, електроенергію та воду, читайте у матеріалі «Слово і діло».

«При цьому керівництво компанії заявило, що їх компанія не має ніякого відношення до підняття цін на газ, а винні в цьому Президент і керівництво держави. Це призвело до численних акцій протесту місцевих жителів і перекриття автодоріг» - зазначили в СБУ.

Таким чином, на думку держбезпеки, в діях співробітників «Харківгазу» вбачаються окремі ознаки дій за ст.109 Кримінального кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну або повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), за що покладається до 10 років за ґратами.

Газопостачання в селі відновили 17 жовтня після втручання правоохоронних органів та місцевої влади.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський в інтерв'ю пообіцяв, що газу вистачить усім українським споживачам, а також запевнив, що в цьому опалювальному сезоні підвищувати комунальні тарифи не планується.

При цьому в Україні немає достатньої кількості вугілля для проходження опалювального сезону, але при цьому, Міненерго розраховує на вже підписані контракти та постачання копалин.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: