Помер нардеп Антон Поляков: що про нього відомо

Читать на русском
Помер нардеп групи За майбутнє Антон Поляков. Зібрали, що про нього відомо, і всі обставини смерті.
ua.news

Вночі з 7 на 8 жовтня в Києві був знайдений мертвим народний депутат від групи «За майбутнє» Антон Поляков. За даними поліції, за порушення правил дорожнього руху зупинили таксі, на задньому сидінні якого виявили непритомного депутата. Медики, які прибули на місце події, вже нічим не змогли допомогти. Поляков пройшов до парламенту від партії «Слуга народу», потім був виключений із фракції і запам'ятався низкою скандалів. Детальніше про те, ким був Поляков – в матеріалі «Слово і діло».

Що відомо про Антона Полякова

Антон Поляков народився 11 листопада 1987 року (на момент смерті йому було 33 роки) в Чернігові. Він закінчив Чернігівський колегіум № 11, проходив строкову службу у Внутрішніх військах МВС України.

Після 2010 року він зареєстрував торговельну марку «Підрахуй», магазин, що спеціалізується на продажу підлогових покриттів. Пізніше відкрив ще один магазин – LaminateExpert.

У 2020 році Поляков закінчив Київський університет ринкових відносин за спеціальністю «Право». Він також був головою громадської організації «Український центр протидії злочинності і корупції» та учасником Чернігівської молодіжної міської ради.

У 2019 на позачергових парламентських виборах Поляков балотувався від партії «Слуга народу» по мажоритарному округу №206 в Чернігівській області. На виборах набрав 33,37% голосів виборців, обійшовши скандального Максима Микитася.

Поляков став одним з перших депутатів, яких виключили з фракції «Слуга народу». Це сталося в листопаді 2019 року. За словами голови партії Олександра Корнієнка, Полякова виключили «за порушення домовленостей про спільну позицію з тих питань, по яких фракція виробила спільну позицію».

Сам депутат своє виключення з фракції пов'язував зі збором підписів за висловлення недовіри генеральному прокурору Руслану Рябошапці. «Я висловлюю волю виборців. І якщо в якихось законопроєктах проголосував проти чи утримався – це поодинокі випадки, і насправді є депутати, які більше мене порушували цю партійну дисципліну», – говорив він.

У грудні 2019-го Поляков написав заяву про вихід з партії «Слуга народу»: «Я не можу бути в партії, де є кнопкодави, порохоботи, любителі рішалова і керівники, які в цьому замішані і все це покривають. Я йшов у політику саме для боротьби зі старим режимом, а не для того, щоб стати його послідовником».

30 червня минулого року Поляков увійшов до складу групи «За майбутнє».

Поляков після «Слуги народу»: скандали

Одна з причин, чому Полякова вигнали з «Слуги народу», був його конфлікт з тодішнім главою Офісу президента Андрієм Богданом. У листопаді 2019-го Поляков розповідав, що Богдан викликає депутатів до свого кабінету, щоб вони пояснювали, чому не голосували за ті чи інші законопроєкти.

«Все йде до того, що ця фракція перетворюється не в «Слугу народу», а в «слугу Богдана». Вибачте, але я йшов за президента, а не за Богдана. Хто такий Богдан?» – говорив Поляков. За його словами, вплив Богдана на фракцію було «дуже серйозним».

Він також говорив, що Богдан впливає на Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру і Антикорупційне бюро. Щодо президента Володимира Зеленського Поляков твердив, що той перебуває «в інформаційному коконі»: «Просто президент підпустив його (Андрія Богдана – ред.) близько до свого тіла. От і все. Довіряє. Напевно так. Плюс, він схемно пов'язаний з керівництвом фракції. Це все дає свій результат. Коли ще ніхто нічого не розумів, швидко пішла розстановка своїх людей по всіх ключових позиціях і зараз ця розстановка повністю використовується. Смикаються за ниточки всі потрібні люди».

Після виключення з фракції Поляков постійно критикував «слуг народу» і президента. До речі, Дмитро Разумкова Поляков не раз називав найбільш порядним в команді, а вчора підтримав його відставку з посади спікера парламенту.

«Червоні лінії» монобільшості: кого із нардепів виключили або могли виключити зі «Слуги народу»З фракції Слуга народу за два з половиною роки виключили шістьох депутатів – Полякова, Скороход, Лероса, Іванісова, Дубінського і Юрченка.

У квітні минулого року, коли Верховна рада розглядала «антиколомойський» закон, Поляков був одним з тих, хто займався «поправковим спамом» – він подав більше 6 тисяч правок. Деякі з них він обіцяв відкликати при виконанні ряду умов: «Ось ключові позиції. Перегляд прийнятого закону про ринок землі. Він повинен відповідати національним інтересам, бути узгодженим з аграріями та отримати підтримку громадськості. Відкласти реалізацію другого етапу медичної реформи. Потрібно створити нову концепцію з урахуванням тих проблем, які ми переживаємо під час епідемії після досягнень всіх попередніх «реформаторів» за останні 29 років. Скасувати «антифоповські закони», які просто знищують малий та середній бізнес в Україні в той момент, коли ці люди роблять для нашого бюджету основну додану вартість».

У вересні 2020 року Полякова побили рано-вранці в Києві. Депутат розповів, що біля одного з будинків на вулиці Богдана Хмельницького у нього стався конфлікт, і невідомий вдарив його. Поліція порушила кримінальну справу, більше про це новин не було.

Скандальна подія трапилася буквально за кілька днів до смерті депутата. 5 жовтня в ефірі одного з телеканалів Поляков повідомив, що «слугам народу» роздавали гроші за підтримку закону про олігархів «просто в туалеті Верховної ради». «Коли було минуле голосування по олігархам, мій колега після голосування заходить в туалет, і при ньому «слугам» роздають гроші ... Я їздив в НАБУ, давав свідчення, але людина побоялася. Що мені зробити? Пістолет приставити і сказати – йди, розповідай? При ньому роздавали. Так про який ви можете демократичний парламент говорити, коли за «конверти» працюють ці «слуги»?» – розповів Поляков.

Полякова знайшли мертвим: що відомо на даний момент

Першим про смерть нардепа Антона Полякова вранці повідомив колишній спікер Верховної ради Дмитро Разумков в своєму телеграм-каналі. Новина була настільки несподіваною, що нардеп Максим Бужанський спочатку припустив, що канал Разумкова зламали. Потім підтвердження надійшли від інших депутатів та поліції.

Зі ЗМІ на даний момент відомо, що таксист вночі підібрав Полякова біля узбіччя за адресою проспект Соборності, 2. За словами таксиста, депутат був в стані явного алкогольного сп'яніння, на задньому сидінні авто йому стало погано.

З повідомлення поліції випливає, що патрульні вночі в Дніпровській районі зупинили автомобіль, який порушив правила дорожнього руху. На задньому сидінні виявили непритомного Полякова. «Попередньо правоохоронці встановили, що чоловікові стало зле дорогою в таксі, його намагалися реанімувати лікарі швидкої, але констатували смерть. Зараз на місці події поліцейські проводять всі необхідні першочергові слідчі дії для встановлення обставин смерті народного депутата. Тіло загиблого буде направлено на судово-медичну експертизу, яка повинна встановити причину смерті», – повідомили в поліції.

«Його в непритомному стані виявив наряд патрульних в автомобілі таксі, зупинили за порушення правил дорожнього руху. «Швидка» не змогла його реанімувати. Всі цінні речі, документи та грошові кошти залишилися при ньому. За словами водія, він взяв пасажира за кілька хвилин до того біля зупинки громадського транспорту в Дніпровському районі Києва, після цього його почало нудити в машині», – уточнила генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України з позначкою «Природна смерть».

У прокуратурі Києві повідомили, що за результатами розтину, смерть народного депутата настала внаслідок гострої коронарної недостатності, гострої ішемічної хвороби серця.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна подивитися, хто з політиків загинув за нез'ясованих обставин.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: