Верховний суд просить розглянути питання неконституційності судової реформи

Читать на русском
У Верховному суді розглянули звернення органу суддівського врядування щодо неконституційності нової судової реформи.

Пленум Верховного суду підтримав Вищу раду правосуддя в тому, аби звернутися до Конституційного суду з питанням неконституційності нової судової реформи.

Про це журналісту «Слово і діло» повідомили у прес-службі Верховного суду.

«Так, пленум Верховного суду підтримав звернення ВРП щодо неконституційності судової реформи», – сказала працівниця прес-центру ВС Ольга Прокопенко.

За інформацією «Слово і діло», звернення ВРП підтримали 129 суддів Верховного суду, ще 15 – були проти.

Судова реформа в Україні: хто та як має займатися очищенням ВККС і ВРПСудова реформа в Україні призупинилася на етапі формування Етичної комісії. Слово і діло пропонує подивитися, які органи мають займатися очищенням ВККС та ВРП.

Раніше Рада суддів України заблокувала судову реформу в частині призначення своїх кандидатів до Етичної комісії. Цей орган мав займатися очищенням чинного складу Вищої ради правосуддя. До самої Етичної комісії мали увійти троє кандидатів від Ради суддів, а ще троє – міжнародні експерти, голос яких матиме вирішальну роль.

Як відомо, Верховна рада ухвалила законопроєкт про судову реформу. Ним передбачено створення у складі Вищої ради правосуддя Етичної комісії, яка займатиметься очищенням ВРП. До складу комісії мають увійти міжнародні експерти, які матимуть вирішальний голос, та представники Ради суддів України. Вказаний закон був підписаний президентом Володимиром Зеленським.

Також парламент ухвалив проєкт закону щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Нагадаємо, ВРП дала старт судовій реформі, в тому числі, створенню Етичної комісії. У Раді попросили номінувати осіб до складу Етичної комісії, яка буде перевіряти на доброчесність чинних членів ВРП.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: