У Гаазі з 11 жовтня суд почне розгляд справи про захоплення Росією українських катерів – Кулеба

Читать на русском
Засідання проводитимуться в гібридному форматі: частина учасників буде в залі суду, частина - підключиться по відеозв'язку
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Арбітражний трибунал Міжнародного Суду ООН в Гаазі з 11 жовтня 2021 року почне розгляд справи про захоплення Росією українських кораблів - бронекатерів «Бердянськ», «Нікополь» і буксира «Яни Капу» - і 24 членів їх екіпажів в Керченській протоці в листопаді 2018 року.

Про це написав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у своєму Twitter.

Справа про захоплення моряків: чи може Україна отримати компенсацію від РФУкраїна має право на відшкодування моральної та матеріальної шкоди від РФ за захоплення суден та моряків у Керченській протоці, вважає експерт.

Кулеба зазначив, що Україна в ході судового розгляду буде доводити протиправність дій РФ, яка атакувала мирно йдуть українські кораблі. Кулеба додав, що сподівається на притягнення Росії до відповідальності за українським позовом.

«Справа дуже важлива для України. Ми доводимо протиправність поведінки РФ стосовно нашої держави, незаконність затримання та утримання українських військових кораблів і протиправного судилища проти наших моряків, які 9 місяців провели в російській в'язниці. Справа також визначальна для світу, оскільки Україна доводить фактами і юридичними позиціями, що абсолютний імунітет військових кораблів є основоположним принципом і обов'язком відповідно до міжнародного морського права, повинен дотримуватися всіма країнами, а його порушення карається» - написав міністр»

Пресслужба суду повідомила, що засідання будуть проводитися в гібридному форматі: частина учасників буде в залі суду, частина - підключиться по відеозв'язку. 11 і 14 жовтня виступатиме Росія, 12 і 15 жовтня - Україна, додаткове засідання можуть провести 16 жовтня. У складі суду - судді з Ісландії, Німеччини, РФ і Великобританії, Голова суду Канадський професор Дональд Макрей.

Нагадаємо, в листопаді 2018 року російські війська підло атакували та захопили українські військові кораблі, які здійснювали мирний перехід з чорного в Азовське море. Кораблі та членів екіпажів повернули Україні тільки через рік. При цьому катери та буксир росіяни повернули в жахливому стані - аж до того, що на одному з катерів з гальюна вкрали унітази.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: