Пляшкове горлечко: Росія знайшла ще один метод блокування Керченської протоки

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Президент РФ Володимир Путін підписав зміни до закону «Про війська національної гвардії Російської Федерації», що дозволяють військовослужбовцям і співробітникам Росгвардії блокувати території та акваторії охоронюваних об'єктів для припинення спроб незаконного проникнення. Цей закон безпосередньо стосується України, оскільки слідуючи його вимогам, російські силовики в будь-який момент можуть перекрити Керченську протоку і заблокувати судноплавство в Азовському морі.

Підписані президентом РФ зміни до закону про Росгвардію оприлюднені 1 липня на російському офіційному порталі правової інформації. У пояснювальній записці до документа зазначається, що, зокрема, Росгвардія охороняє акваторію Керченської протоки, міст через нього і акваторію енергомосту, що з'єднує Росію з окупованим Кримом. Внесені доповнення дають змогу військовослужбовцям і співробітникам Росгвардії проводити оточення цих акваторій при спробі «незаконного перетину і проникнення», так і при спробі полишити дану акваторію.

Простою мовою це означає, що російські силовики в будь-який момент можуть перекрити будь-яке судноплавство в Керченській протоці, прикриваючись потребою зупинити спробу «незаконного проникнення» в район керченського мосту. При цьому ніхто не знає, що може послужити приводом – вторгнення чергових «українських диверсантів» або ж прагнення затримати якесь судно, яке може везти «небезпечний вантаж». У всякому разі, в ухвалених змінах немає переліку причин, за яких командування Росгвардії могло б заблокувати акваторію, як і немає граничного часу, протягом якого таке оточення могло б підтримуватися.

Таким чином російські силовики отримали ще одну «законну» можливість для того, щоб перекрити судноплавство через Керченську протоку і замкнути Україну в Азовському морі, посадивши порти Маріуполя і Бердянська на голодний пайок. Нині через дії російських військових, судноплавство в Азовському морі і без того ускладнене. За підсумками травня 2021 року, середня тривалість затримок суден при проходженні через Керченську протоку для різних «оглядів» становила 16 годин.

Нагадаємо, що для охорони керченського мосту і його околиць у Росгвардії створена спеціальна бригада, оснащена найсучаснішим обладнанням, наприклад новітніми протидиверсійними катерами типу «Грачонок». А з урахуванням того, що Азовське море і без того контролюється прикордонною службою ФСБ РФ і російськими військовими, зняти можливу блокаду ще й з боку Росгвардії, якщо така буде введена, українським силовикам без сторонньої допомоги буде не під силу.

Ймовірне блокування Керченської протоки, якщо воно буде введено співробітниками Росгвардії, може увійти в суперечність із положеннями Договору між Російською Федерацією та Україною про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, який був укладений у 2003 році й досі діє, попри всі проблеми між нашими державами. Відповідно до ст. 2 цього договору торгові судна і військові кораблі, а також інші державні судна під прапором Російської Федерації або України, що експлуатуються в некомерційних цілях, користуються в Азовському морі і Керченській протоці свободою судноплавства. Утім, Росія фактично вже наплювала на цей документ, в квітні 2021 року закривши на пів року акваторію Чорного моря в напрямку Керченської протоки для проходу військових кораблів і суден інших країн під приводом військових навчань.

Підписання відповідних доповнень до російського закону про війська національної гвардії РФ, цілком можна вважати асиметричною відповіддю Кремля на масштабні навчання Sea Breeze-2021, які Україна разом зі своїми партнерами тепер проводить в акваторії Чорного моря. Адекватної відповіді на закупорювання Азова, крім спроб міжнародного тиску, наразі не простежується.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: