Гетманцев пояснив, як можна виправити юридичну колізію у законі про олігархів

Читать на русском
Виправити юридичну колізію в  ухваленому законі Зеленського про олігархів можна і після його набуття чинності. Для цього не обов'язково його переголосовувати.
Данило Гетьманцевфото LIGA.net

Виправити юридичну колізію правок у президентському законі про олігархів можна шляхом відхилення однієї з них або ж внесенням змін до документа після того, як він набуде чинності.

Про це заявив нардеп СН, керівник парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у п'ятницю, 24 вересня в Раді, передає Інтерфакс-Україна.

Початок боротьби з олігархами чи «кінець парламенту»: що відбувалося в Раді цього тижняКонфлікт Дмитра Разумкова зі слугами народу, закон про олігархів і невизнання виборів до російської Держдуми – подробиці роботи парламенту в нашому матеріалі.

«Дійсно мова йде про помилку, яку зробив комітет, це наша спільна помилка, але ми це виправимо...або через статтю 131 регламенту або шляхом внесення змін до цього закону... Ми зараз проводимо консультації. Якщо ми не скористаємося процедурою 131-й статті, ляже на стіл (на підпис президенту - ред.) той, який є (текст законопроекту - ред.), а потім ми внесемо зміни...Закон через півроку набуде чинності, тому ніяких проблем з цим немає», - сказав він.

Згідно зі статтею 131 регламенту, у разі виявлення у поданому на підпис тексті закону редакційних неточностей або явних неузгодженостей між його положеннями спікер Ради може внести на розгляд парламенту пропозиції щодо їх усунення.

Однак Гетманцев вважає, що Разумков, як автор однієї з прийнятих поправок, може бути не згоден з наміром її відхилити.

Крім того, Гетманцев також допустив, що реакція Разумкова на прийняття закону з його поправкою №398 «це такий вишуканий тролінг».

Нагадаємо, 23 вересня Рада ухвалила законопроект Зеленського про олігархів у другому читанні.

Однак сьогодні стало відомо, що комітет ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки просить спікера поставити на переголосування прийнятий напередодні закон про олігархів №5599 у зв'язку з юридичної колізією.

Як пояснив нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк, депутати врахували одночасно три правки (396, 398, 406), які суперечать одна одній.

Згідно 398-й поправці Разумкова, олігархів до реєстру буде вносити НАЗК після звернення спецкомісії. У той же час, у 406-й поправці рішення про визнання олігархом приймає РНБО на підставі подання Кабміну, члена РНБО, НБУ, СБУ або АМКУ.

Головуючий на засіданні 23 вересня Руслан Стефанчук, ставлячи на голосування поправку 406, не назвав поправки** 396 і 398** в числі автоматично відхилених.

За словами голови підкомітету Ірини Верещук, переголосування за закон могло б відбутися на наступному пленарному тижні 5-8 жовтня.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: