Ціна на газ в Європі продовжує зростати

Читать на русском
Ціна на газ в Європі. На біржі газ здорожчав до 755 доларів за тисячу кубометрів у понеділок, 13 вересня.
фото з відкритих джерел

У понеділок, 13 вересня, ціни на газ в Європі зросли на 6% і досягли 755 доларів за тисячу кубометрів.

Такі дані торгової сесії на лондонській біржі ICE.

Рекордні ціни на газ в Європі: в чому причина і як це позначиться на УкраїніЕксперти розповіли, як зростання цін на газ на європейських ринках вплине на Україну. Зокрема, чи буде підвищення вартості для населення.

Так, сьогодні за пів дня вартість жовтневого ф'ючерса на спотовий індекс TTF на газ на біржі ICE Futures досягла 62 євро за кВт.год, або 755 доларів за тисячу кубометрів.

При тому, що минулого тижня ринок закінчив з ціною на газ на рівні 710 доларів за тисячу кубометрів, що теж було новим максимумом.

Ціни на газ в Європі ростуть з початку року, збільшившись приблизно у чотири рази. Причина - низький рівень запасів пального. На даний момент європейські сховища заповнені на 70,5%, що майже на 16% нижче середнього рівня за останні п'ять років.

Нагадаємо, 10 вересня російський «Газпром» заявив про завершення будівництва «Північного потоку-2». Компанія-оператор розраховує отримати сертифікат і почати експлуатацію газопроводу вже в цьому році.

Голова ОПУ Андрій Єрмак заявив, що РФ вже використовує газопровід як зброю проти України і навів як приклад стрибок цін на газ на біржі, який спостерігався того дня.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: