Подкаст «Словом» за 14 вересня: рекордні ціни на газ у Європі та зарплати антикорупціонерів

Читать на русском

Про нові рекорди ціни на газ в Європі. Про рівень реалізації парламентськими фракціями та групами своїх обіцянок. Про зарплати керівників антикорупційних органів за серпень. А також про те, що в Україні може поменшати людей з дипломами. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Рекорди цін на газ у Європі

У понеділок, 13 вересня, ціни на газ в Європі зросли на 6% і досягли позначки в 755 доларів за тисячу кубометрів. При цьому минулого тижня ринок закрився з ціною на газ у 710 доларів за тисячу кубометрів, що теж було новим максимумом.

Ціни на газ в Європі ростуть з початку року, збільшившись приблизно у чотири рази. Причина - низький рівень запасів блакитного палива. Зараз європейські сховища заповнені на 70,5%, що майже на 16% нижче середнього рівня за останні п'ять років.

Нагадаємо, 10 вересня російський «Газпром» заявив про завершення будівництва «Північного потоку-2». Компанія-оператор розраховує отримати сертифікат і почати експлуатацію газопроводу вже в цьому році.

Голова ОПУ Андрій Єрмак заявив, що РФ вже використовує газопровід як зброю проти України та навів як приклад стрибок цін на газ на біржі, який спостерігався того дня.

Про рекордні ціни на газ в Європі: в чому причина і як це позначиться на Україні - у нас є окремий аналітичний матеріал.

Обіцянки партій та депутатів

Верховна рада провела перший робочий тиждень шостої сесії. На осінь-зиму припадає розгляд багатьох питань, з якими пов'язане виконання депутатських обіцянок – держбюджет, тарифи, зміни до Податкового кодексу тощо. Попереду і нові обіцянки, щоправда, нові - не нівелюють старі.

У парламентській монобільшості 243 народних депутати, у них загалом 16 тисяч 632 обіцянки: виконано – 3 тисячі 110 обіцянок, провалено – 1 тисяча 119, в процесі – 12 тисяч 394 зобов'язання. Таким чином, середній рівень реалізації обіцянок у фракції «Слуга народу» становить 18,5%.

У 44 депутатів «Опозиційної платформи» загалом 2 тисячі 964 обіцянки: виконали – 83, провалили – 502, в процесі реалізації – 2 тисячі 379. Середній рівень відповідальності фракції є зараз найнижчим у парламенті – всього 2%.

Серед найвідповідальніших членів ОПЗЖ – Юрій Бойко (виконав 11% обіцянок), Наталія Королевська (виконала 8%), Нестор Шуфрич (виконав 7%).

27 депутатів фракції «Європейська солідарність» загалом дали 1 тисячу 365 обіцянок: виконали – 118 зобов'язань, провалили – 122, в процесі – 1 тисяча 115. Таким чином, середній рівень виконання обіцянок у фракції становить 9%.

Лідером за виконаними обіцянками є Олексій Гончаренко – 48%. Микола Княжицький виконав 27% обіцянок, Володимир Ар'єв – 15%. У топ депутатів із найнижчим рівнем відповідальності увійшли Ірина Геращенко (не виконала 15% зобов'язань), Петро Порошенко та Олег Синютка (по 12%).

У «Батьківщині» 25 нардепів. Загалом аналітики «Слово і діло» зафіксували за ними 1 тисячу 583 обіцянки: виконано – 85, завалено – 168, в процесі – 1,6 тис. Середній рівень виконання обіцянок у «Батьківщині» становить 4%.

Найбільше обіцянок виконали Антон Яценко і Юлія Тимошенко – по 10%. Іван Крулько виконав 9% обіцянок. Найвищий відсоток провалених обіцянок, знову ж таки, у Юлії Тимошенко – 23%. 13% обіцянок провалив Андрій Ніколаєнко, 11% невиконаних - у Вадима Івченко.

У фракції «Голос» у 20 народних депутатів на всіх 2 тисячі 275 обіцянок. Середній рівень відповідальності «Голосу» - 16%. У груп «Довіра» і у «За майбутнє» - по 7%,

Більше про те, з яким результатом виконання обіцянок парламентські фракції та групи увійшли в шосту сесію - дізнавайтеся з нашого аналітичного матеріалу з інфографікою на сайті.

Зарплати антикорупціонерів

«Слово і діло» стежить не тільки за тим, як українські політики та чиновники виконують свої обіцянки, а й за тим, скільки вони заробляють. Цього разу ми проаналізували серпневі зарплати керівників антикорупційних органів.

Виявилося, що у серпні найвища зарплата була у в.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максима Грищука – 326 тис. 150 грн. Йому виплатили, зокрема, матеріальну допомогу на оздоровлення та зарплату за час відпустки.

Директор НАБУ Артем Ситник заробив 323 тис. 177 грн: крім окладу і надбавок, йому нарахували додаткові виплати – індексацію, відрядні та відпускні, компенсацію за невикористану відпустку.

У Національному агентстві з питань запобігання корупції найвища зарплата в серпні була у заступника голови Олександра Стародубцева – 303 тис. 907 грн. У суму увійшли оклад, надбавки, премія, оплата за відпустку, матеріальна допомога на оздоровлення.

Глава НАЗК Олександр Новіков заробив 255 тис. 561 грн. Двоє його заступників – Роман Сухоставець та Іван Пресняков – 156 тис. 76 грн і 137 тис. 18 грн відповідно.

Про серпневі зарплати керівників українських антикорупційних органів - дізнавайтеся з нашого спецматеріала з інфографікою на сайті.

Зарплати керівників антикорупційних органів за липень, для порівняння, теж можна знайти на порталі.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало про те, яке місце в рейтингах корупції займає Україна, а також які результати роботи показують наші антикорупційні органи.

Анулювання дипломів за вищу освіту

В Україні може поменшати людей із вищою освітою. Кабінет міністрів ухвалив рішення, яке дає змогу анулювати диплом через порушення академічної доброчесності. Порушення повинна фіксувати вчена рада кожного окремого закладу вищої освіти. Особа, яку звинувачують у порушенні, може сама відмовитися від диплома і пройти повторну атестацію.

Насамперед, скасування рішення про отримання вищої освіти та присвоєння відповідної кваліфікації стосуватиметься молодших бакалаврів, бакалаврів та магістрів. У такому разі документ про вищу освіту стає нечинним. Однак протягом двох місяців позбавлена диплома особа може подати апеляцію до Міністерства освіти або оскаржити рішення в суді.

У списку порушень академічної доброчесності (зокрема, у кваліфікаційній роботі) значатся: плагіат, фабрикація, фальсифікація, списування, обман, хабарництво.

Повідомити про факт порушення можна на офіційну адресу вишу, який видав документ про освіту. Для цього потрібно вказати дані про порушника, викласти зміст порушення та надати докази для підтвердження.

Анонімні повідомлення, що важливо, розглядатися не будуть, тому заявнику потрібно обов’язково залишити свої контактні дані.

За що саме можуть анулювати диплом про вищу освіту і що потім із цим робити - дивіться на інфографіці «Слово і діло».

Нагадаємо, раніше ми писали, скільки абітурієнтів зарахували на бюджет у 2021 році. А також про те, які ВНЗ і спеціальності у цьому році стали найпопулярнішими.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: