Байден обговорить з Макроном скандал щодо підводних човнів

Читать на русском
Президент Франції Еммануель Макрон проведе переговори з главою США Джо Байденом у зв'язку з кризою через контракт з підводними човнами.
Фото: Getty Images

Президент Франції Еммануель Макрон проведе переговори з американським колегою Джо Байденом у зв'язку з дипломатичною кризою, викликаною розірванням договору Австралії з французькою компанією на виробництво підводних човнів.

Про це заявив офіційний представник уряду Франції Габріель Аттал 19 вересня, в ефірі BFM TV.

У Франції заявили про серйозну кризу у відносинах з СШАГлава МЗС Франції заявив про кризу у відносинах з США, через оборонну угоду, яку уклали штати та Австралія спільно з Великою Британією.

«Президент Байден попросив переговорити з президентом Республіки. Телефонна розмова відбудеться найближчими днями між президентом Макроном і президентом Байденом», - заявив Аттал.

Нагадаємо, Сполучені Штати, Велика Британія та Австралія на тлі посилення впливу Китаю у стратегічно важливому Індо-Тихоокеанському регіоні створили троїстого союзу AUKUS. Серед іншого, Америка та Британія пообіцяли допомогти Австралії з атомними підводними човнами.

Франція оголосила про негайне відкликання своїх послів в США і Австралії в знак протесту проти військового угоди, яку уклали країни спільно з Великою Британією.

Раніше Канберра уклала угоду з США і Великою Британією на атомні підводні човни. Ця угода зірвало контракт, в рамках якого Австралія повинна була закупити французькі субмарини.

Австралія розірвала контракт з французькою компанією на підводні човни вартістю 66 мільярдів доларів. Париж сприйняв це скандалом.

Франція відкликала для консультацій своїх послів з Вашингтона і Канберри. У той же час Париж не став відкликати посла з Лондона.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: