Вибух в порту Бейрута: журналісти знайшли зв`язок з Україною

Читать на русском
Селітра, яка вибухнула в порту Бейрута, належала фірмі, яка пов'язана з українським бізнесменом з Дніпра Володимиром Вербонолем.
Associated Press

Селітра, яка вибухнула в порту Бейрута, належала фірмі, яка пов'язана з українським бізнесменом з Дніпра Володимиром Вербонолем.

Про це йдеться в розслідуванні міжнародного журналістського Центру з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Вибух у Бейруті: що відомо в цей момент (оновлюється)У Бейруті 4 серпня прогримів потужний вибух, сотні загиблих і тисячі поранених. Зібрали все, що відомо про інцидент.

Раніше було відомо, що вантаж прибув до столиці Лівану на судні Rhosus під молдавським прапором і з російсько-українським екіпажем в грудні 2013-го.

Журналісти стверджують, що їм вдалося з'ясувати: селітру на грузинській фабриці «Руставиазот» для продажу заводу з виробництва вибухівки в Мозамбіку купила компанія під назвою Savaro Limited, зареєстрована у Великій Британії. OCCRP каже, що саме українець Володимир Вербоноль - кінцевий її власник.

Журналісти OCCRP з'ясували, що компанії, що входять в цю групу, продавали аміачну селітру в африканські країни ще з початку 2000-х років.

У розслідуванні відзначається, що в серпні 2021 року в лондонському суді був поданий груповий позов проти Savaro від імені Асоціації правників Бейрута і жертв вибуху в порту. Позивачі вважають, що така складна і заплутана система володіння була придумана господарями Savaro Limited саме для того, щоб уникнути відповідальності за неналежне зберігання небезпечного вантажу.

Юристи українських компаній, проти яких подали цей позов, у відповіді на запит журналістів заперечують будь-який зв'язок з вантажем селітри, який віз Rhosus, а всю відповідальність за вибух перекладають на владу Лівану.

Нагадаємо, 4 серпня в порту Бейруту пролунав потужний вибух. Загинули близько 180 осіб, тисячі постраждали. За офіційною версією, в гавані здетонував 2750 тонн селітри.

Тоді збитки від вибуху в Бейруті оцінили в 15 млрд доларів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: