Вибух у Бейруті: що відомо в цей момент (оновлюється)

Читать на русском

У Бейруті 4 серпня прогримів потужний вибух, сотні загиблих і тисячі поранених. Зібрали все, що відомо про інцидент.
oyogist.com

У Бейруті (Ліван) вчора ввечері, 4 серпня, прогримів потужний вибух. Епіцентр вибуху розташований у порту (він тепер практично зруйнований) і був такої сили, що завдав шкоди цілому місту. За даними сейсмологічної обсерваторії в Йордані, вибух у Бейруті еквівалентний землетрусу магнітудою 4,5 бали. Поки відомо про 100 загиблих і близько 4 тисячі поранених. «Слово і діло» зібрало всі, що в цей момент відомо про вибух у Бейруті.

У Бейруті оголосили надзвичайний стан

Уряд Лівану вчора, 5 серпня, оголосив в Бейруті надзвичайний стан на два тижні. У цей період контролювати ситуацію в столиці буде армія. За останніми даними від вибуху загинули 135 осіб, близько 5 тисяч поранено.

Вчені вже назвали вибух в Бейруті одним з найбільших неядерних вибухів в історії людства. Його потужність склала приблизно 10% від потужності ядерного вибуху в Хіросімі (1945 рік).

Збитки від вибуху в Бейруті величезні: спочатку влада оцінювала їх в 3-5 млрд доларів, але за добу цифра зросла вже до 10-15 млрд. Крім того, через руйнування порту влада допускає, що може виникнути продовольча криза.

Вибух у Бейруті: що сталося

Вибух у порту Бейрута пролунав близько 18:20 за київським часом. Спочатку повідомлялося про два вибухи, була також версія, що інцидент стався на складі піротехніки. Однак пізніше ця інформація не підтвердилася, також практично відразу відкинули версію теракту.

Massive explosion shakes Lebanon's capital, BeirutGlobal News

Вибух був такої потужності, що ударна хвиля від нього пройшла по всьому місту (пізніше повідомили, що вибух відчули навіть на Кіпрі). У результаті пошкоджено безліч будівель і тисячі жителів зазнали поранень. Видання The New York Times опублікувало карту пошкоджень від вибуху в Бейруті, за якою можна зрозуміти масштаб руйнувань.

За попередніми даними, загинули 100 осіб, близько 4 тисяч зазнали поранень. Ці цифри змінюються буквально щогодини. Крім того, повідомляється про безліч зниклих безвісти. У Міністерстві закордонних справ України заявили, що зараз немає інформації про постраждалих українців.

Beirut explosion: scores dead and thousands hurt as blast rips through cityGuardian News

Сьогодні в Лівані День жалоби, а сам Бейрут оголосили районом стихійного лиха. Також Вища рада оборони країни рекомендувала уряду оголосити в столиці надзвичайний стан. Вчора президент Лівану Мішель Аун видав указ, згідно з яким військові патрулюватимуть постраждалі від вибуху райони.

Причини вибуху

Вища рада оборони Лівану вже розповіла про причини вибуху в Бейруті – в порту вибухнуло 2750 тонн аміачної селітри, конфіскованої у 2014 році з судна Rhosus.

Корабель кілька років тому прямував до Африки, але через технічні неполадки зайшов до порту Бейрута. Там влада конфіскувала вантаж – аміачну селітру, екіпаж судна відпустили. За деякими даними, судном володів російський бізнесмен Ігор Гречушкін з Хабаровська. Вантаж тимчасово перемістили на зберігання до складу, поки не буде ухвалено рішення про його вилучення. НП сталася під час зварювальних робіт – ремонтували двері на складі, спалахнула іскра, яка призвела до підпалу вибухових речовин, а це вже спровокувало вибух декількох тисяч тонн амонію.

Прем'єр-міністр Лівану Хасан Діабі заявив, що винні у вибуху понесуть суворе покарання. «Я не заспокоюся доти, поки відповідальний за те, що трапилося, не буде знайдений», – підкреслив він.

Реакція світових лідерів на події в Бейруті

Одним з перших на вибух у Бейруті відреагував президент Ізраїлю Реувен Рівлін, він висловив свої співчуття: «Ми поділяємо біль ліванського народу і щиро протягуємо руку допомоги в цей важкий час». Відзначимо, що Ліван і Ізраїль перебувають у стані конфлікту, однак після вибуху Ізраїль відразу заявив про свою непричетність. Крім того, країна запропонувала направити до Лівану гуманітарну та медичну допомогу.

Оперативно відреагував також президент України Володимир Зеленський. «Глибоко шокований новинами про страшні вибухи в Бейруті і велику кількість жертв. Мої найглибші співчуття рідним і близьким загиблих. Я також щиро бажаю якнайшвидшого одужання пораненим», – написав він.

Президент США Дональд Трамп не тільки висловив своє співчуття і заявив про готовність допомогти Лівану, а й назвав вибух «жахливою атакою»: «Сполучені Штати готові допомогти Лівану. У мене дуже хороші стосунки з народом Лівану, і ми готові допомагати. Це схоже на жахливу атаку». У Пентагоні вже заявили, що зараз немає ніяких підтверджень слів Трампа про атаку. Влада Лівану про таку версію теж не повідомляла.

Вибух у Бейруті: фото

Україна може направити Лівану допомогу

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду заявив, що Україна може направити допомогу Лівану в зв'язку з вибухом в столиці. «У разі, якщо треба, ми готові надавати всю необхідну допомогу. Україна вже звернулася до Ліванської республіки з пропозиціями про надання необхідної допомоги нашими рятувальниками. Загін готовий вилетіти в будь-який момент, коли треба», – заявив Шмигаль.

У той же час посол України в Лівані Ігор Осташ в ефірі каналу «Україна 24» заявив, що поки серед постраждалих українців немає. «Є деякі сім'ї, у яких постраждало майно, будинки, квартири. Є також незначні травми, порізи, удари, але постраждалих серйозних поки немає», – розповів він.

Нагадаємо, нафта WTI на торгах у США зросла на тлі вибуху в Бейруті.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: