Викрадення і арешти: в Кремлі почали мстити за «Кримську платформу»

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Окупаційний «київський районний суд» Сімферополя заарештував на два місяці першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова. Пана Джелялова, а також ще чотирьох кримських татар, затриманих 3 та 4 вересня, звинувачують у причетності до підриву газопроводу в районі села Перевальне на захопленому Росією півострові. Підрив нібито стався 23 серпня, якраз коли Наріман Джеляль перебував у Києві на установчому саміті «Кримська платформа» і чисто фізично не міг бути в околицях Перевального. Тому дії окупантів слід розцінювати як помсту кримським татарам за участь в саміті, та й взагалі за всі останні дипломатичні ходи української влади.

Затримання кримських татар в окупованому Криму відбулися 3 і 4 вересня. Зокрема, російські силовики захопили заступника лідера Меджлісу Нарімана Джелялова і ще чотирьох кримських татар – Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова, Шевкету Усеінова і Ельдара Одаманова. Їм було висунуто підозру за ч. 1 ст. 281 («диверсія») КК РФ (в окупованому Криму діє російське законодавство).

За версією ФСБ РФ, підозрювані причетні до організації вибуху трубопроводу, який доставляв газ до військової частини в районі села Перевальне. Дана операція, нібито була організована Головним управлінням розвідки Міноборони України і схвалена самим начальником ГУР МО Кирилом Будановим. «Диверсію», яка відбулася 23 серпня, передбачалося приурочити до Дня незалежності України. Російські спецслужби стверджують, що безпосередніми організаторами «диверсії» є Риза Яг'я-Веліулаєв, агент ГУР, який втік з Криму після зірваної «терористичної акції» в серпні 2016 року, а також його українські куратори. При цьому, Джеляль, нібито був посередником, а Асан і Азіз Ахтемова – виконавцями підриву.

Зазначимо, що 23 серпня Наріман Джелялов перебував у Києві і брав активну участь в роботі установчого саміту «Кримська платформа», а значить, фізично не міг займатися підривами в Криму. Втім, наявність настільки твердого алібі нікого не збентежила – в понеділок «київський районний суд» Сімферополя заарештував Джелялова на два місяці. За цією статтею йому загрожує суворе покарання – до 15 років позбавлення волі.

Справа проти Джелялова шита білими нитками. Той факт, що 23 серпня заступник голови Меджлісу перебував саме в Києві, а не де-небудь ще, зможуть підтвердити понад 40 високопоставлених свідків – учасників «Кримської платформи» з різних країн світу. Однак при всьому своєму уявному божевіллі, дії ФСБ мають певну логіку.

Давайте згадаємо, що в Кремлі дуже нервово поставилися до проведення «Кримської платформи», як до міжнародного майданчика з обговорення проблеми деокупації Криму. А саме цю проблему в Москві якраз хотіли б замовчати. Тому росіяни доклали багато зусиль для того, щоб зірвати саміт, погрожували його учасникам, попереджаючи про різні наслідки, в разі їх візиту до Києва. Помститися якомусь президенту або міністру з незалежної країни куди складніше, аніж Наріману Джелялову, який проживає в окупованому Криму.Саме тому перший заступник голови Меджлісу і потрапив на «гачок» ФСБ.

А той факт, що затримання кримських татар відбулося відразу після візиту президента Володимира Зеленського в США, видає загальне роздратування росіян усіма дипломатичними ходами, розпочатими українською владою в останні два-три тижні. Відомо, що під час цього візиту було укладено угоди про співпрацю між Україною та США у військовій сфері, а це те, що ніяк не може влаштовувати Москву.

Навряд чи в такій ситуації Наріман Джелялов може розраховувати на справедливий суд. За останніми даними, співробітники ФСБ зуміли вибити «свідчення», як мінімум, з двох фігурантів цієї справи. Зокрема, один з них розповів співробітникам ФСБ, як закладалася і маскувалася вибухівка. Тому можна не сумніватися в тому, що потрібні «докази» будуть представлені. Очевидно, пан Джелялов стане частиною так званого «обмінного фонду». Торгуючи його свободою, росіяни будуть шантажувати українську сторону, домагаючись певних поступок.

Чого чекати далі? А далі «Захід 2021» – широкомасштабні навчання за участю близько 200 тисяч російських і білоруських військових. Дуже широке поле для фабрикації нових справ за фактом «диверсій».

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: