Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 7-10 вересня

Читать на русском

Верховна рада 7 вересня знову почала свою роботу. Пріоритети на шосту сесію традиційні для осені – держбюджет на 2022 рік і питання тарифів, а також боротьба з коронавірусом і децентралізація. «Слово і діло» пропонує подивитися, про що сьогодні на Погоджувальній раді говорили лідери фракцій та груп.

Спікер Дмитро Разумков на початку Погоджувальної ради зазначив, що ця сесія буде «досить напруженою». До 15 вересня Разумков сподівається побачити в парламенті проєкт держбюджету на 2022 рік. «Також осінь завжди пов'язана з тарифами, завжди пов'язана з опалювальним сезоном. І тут все вертикалі влади повинні об'єднувати зусилля для того, щоб максимально допомогти людям в ці непрості часу: і часи економічної кризи, і постковідного, ковідного періоду – максимально зменшити навантаження», – додав він.

Крім того, Разумков прокоментував ДТП, що сталося за участю «слуги народу» Олександра Трухіна: спікер закликав відразу коментувати такі інциденти, а не замовчувати їх, оскільки негатив в такому випадку відображається на всьому парламенті.

За словами Руслана Стефанчука, шоста сесія пройде під знаком трьох «д»: децентралізація, деолігархізація і дерадянізація українського законодавства – це три пріоритети.

Фракція «Слуга народу» на Погоджувальній раді підкреслила, що їх турбує бюджетний процес. За словами Олександра Корнієнка, важливо, щоб в бюджеті передбачили кошти на «Велике будівництво» і збільшення фонду оплати праці педагогів. Фракція також хотіла б присвятити сесію завершенню земельної реформи, децентралізації і пенсійній реформі. «Тут очікуємо серйозної дискусії у Верховній раді. Але хотіли б звернутися до колег з поважної опозиції, щоб ці дискусії проводилися не у вигляді 20 тисяч правок, а хоча б у вигляді осмислених диспутів, позицій в комітеті», – додав він.

Непослідовні нардепи: як парламентарії голосують всупереч своїм обіцянкамІрина Верещук, Олександр Дубінський, Богдан Яременко, Віктор Бондар та інші нардепи голосували всупереч своїм обіцянкам.

На годину питання до уряду в п'ятницю «Слуга народу» запропонувала запросити міністра закордонних справ Дмитра Кулебу, щоб він розповів про Кримську платформі і візит президента в США. Були пропозиції запросити главу МОЗ Віктора Ляшкв, прем'єра Дениса Шмигаля і міністра енергетики Германа Галущенка, але зупинилися на Кулебі.

В «Опозиційній платформі – За життя» заявили, що в питанні формування бюджету не можна повторювати помилки минулих років, коли кошторис приймався «в основному з урахуванням потреб силовиків, адміністрацій та різних контор». «І взагалі парламент, вважаю, повинен зробити висновки своєї дворічної діяльності під керівництвом монобільшості, яка практично перетворила парламент в юридичний департамент Офісу президента, тому що штампували закони, які далекі від того, що потрібно людям», – сказав Юрій Бойко.

Петро Порошенко на Погоджувальній раді заявив, що Володимир Зеленський «йде второваною дорогою Лукашенка з переслідуванням опозиції, усіма своїми Вагнерами, Чаусми, Трухінами, зеленкою».

«Європейська солідарність» також зажадала, щоб 2,7 млрд доларів від МВФ були витрачені на 13-ту пенсію для українців. У «Батьківщині» ці кошти запропонували направити на субсидії, в групі «За майбутнє» – на програми енергозбереження.

«Батьківщина» розкритикувала порядок денний парламенту, заявивши, що він «нашпигований лобістськими законами». У «Голосі» повідомили, що зареєструють постанову про порядок запровадження «розумного підходу до локдауну». «У тих підприємствах, в яких 80% вакцинованих працівників, ми їх не будемо закривати, а, навпаки, будемо стимулювати, щоб вони працювали. Це в першу чергу стимул для того, щоб люди отримали вакцинацію. Для кінотеатрів, салонів, тренажерних залів – всіх закладів, в які можуть прийти вакциновані люди, ми повинні залишити цю можливість», – розповів Ярослав Железняк.

Нагадаємо, «Слово і діло» зібрало обіцянки президент Володимира Зеленського, що стосуються Верховної ради.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: