Радикальні ісламісти: в яких країнах діють терористичні організації

Читать на русском

11 вересня 2001 року у Сполучених Штатах стався найбільший в історії теракт за кількістю жертв. Внаслідок нападу ісламістської організації «Аль-Каїда», загинуло майже 3 тисячі осіб. Ця подія призвела до вторгнення військ США в Афганістан, аби ліквідувати главу «Аль-Каїди» Усаму бен Ладена. Однак наразі владу в Афганістані захопив інший ісламістський рух – «Талібан». Які радикальні ісламісти діють у різних країнах світу, дивіться на інфографіці «Слово і діло».

Які радикальні ісламісти діють у різних країнах світу, дивіться на інфографіці Слово і діло.
Радикальні ісламісти на карті світуСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

З 1991 року на Філіппінах діє організація «Абу Сайяф», мета якої – створити ісламську державу на півдні країни. Наразі чисельність організації невелика – менше 50 осіб.

Організація «Аль-Каїда» діє з 1988 року. Мета організації – повалення світських режимів в ісламських країнах. Наразі угрупування діє у понад 12 країнах, зокрема, в Сирії, Єгипті, Сомалі, Афганістані та Іраці. «Аль-Каїду» заснував Усама бен Ладен в Афганістані після виведення радянських військ. Американські військові ліквідували терориста у травні 2011 року.

З 1993 року в Індонезії, Малайзії, Філіппінах, Сингапурі та Брунеї діє угрупування Джемаа Ісламія, яке прагне створити панісламську державу.

У Секторі Газа близько 20 тисяч осіб належать до організації Хамас, яка прагне створити незалежну Ісламську державу в історичній Палестині.

У Лівані та Сирії з 1985 року базується організація «Хезболла», яка хоче перетворити Ліван на ісламську республіку.

Невизнана мусульманська терористична Ісламська держава ІДІЛ існувала до 2014 року в Іраці та Леванті. Зголдом група перейменувала себе у «Ісламську Державу» і оголосила себе всесвітнім халіфатом. Безпосередня попередниця ІДІЛ — угруповання «Ісламська держава Ірак», яке була утворене у 2006 році.

Зараз «Ісламська держава» діє в Сирії, Іраці, частково в Лівії, Нігерії. Її чисельність складає близько 19 тисяч осіб.

З 1994 року в Афганістані діє угрупування «Талібан», яке у серпня цього року встановило контроль над усією країною. Президент Афганістану, Ашраф Гані, разом зі своєю адміністрацією втік до Об’єднаних Арабських Еміратів.

До речі, раніше ми детально розбирали, що сталося в Афганістані за останній місяць.

Нагадаємо, після захоплення влади в країні, таліби 7 вересня призначили новий уряд Афганістану.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: