У яких країнах Близького Сходу та Північної Африки жінки мають більше прав

Читать на русском

В арабському суспільстві жінки частіше піддаються дискримінації через культурні та релігійні переконання, які відображаються на законодавчому рівні. Наприклад, у Саудівській Аравії жінки отримали право голосувати на виборах лише у 2015 році, а в Ірані дівчата можуть виходити заміж з 13 років. У яких країнах Близького Сходу та Північної Африки жінки мають більше прав, дивіться на інфографіці «Слово і діло».

У Сирії жінки раніше, ніж у інших країнах Близького Сходу отримали право голосувати на виборах – у 1949 році. Однак досі їхня свобода залишається доволі обмеженою. Вони не можуть самостійно обирати місце проживання, не можуть виходити з помешкання без дозволу чоловіка, не можуть самостійно виїжджати за кордон та влаштовуватись на роботу.

В Алжирі більш лояльні до прав жінок – у Конституції наявна норма, яка забезпечує гендерну рівність, у законодавстві є норми, які стосуються сімейного насилля. Водночас жінки не можуть самостійно звертатися за отриманням паспорта, на відміну від Марокко, наприклад, де у жінок є найбільше прав.

У Єгипті жінки не можуть самостійно отримувати паспорт, але можуть влаштовуватись на роботу без дозволу чоловіка. Мінімальний вік, коли дівчина може виходити заміж без згоди батьків, – 16 років.

Найбільш обмежена свобода у жінок серед країн Близького Сходу та Північної Африки в Ірані. Там у законодавстві немає норм про гендерну рівність, жінки не можуть самостійно обирати житло, виходити з дому без дозволу чоловіка, влаштовуватись на роботу, отримувати паспорт та їхати за кордон. Виходити заміж дівчата можуть з 13 років без дозволу батьків.

В Іраці, хоч у Конституції є норма про гендерну рівність, жінки там не можуть без дозволу чоловіка обирати житло, їхати за кордон та виходити з дому. У Йорданії жінки ще й не можуть без дозволу отримати паспорт.

В Омані жінки не можуть без дозволу виходити з дому та отримувати паспорт, але можуть їздити за кордон та самостійно влаштовуватись на роботу.

Нагадаємо, у середині серпня представники ісламістського руху «Талібан» провели в захопленому Кабулі першу пресконференцію. Вони запевнили, що права жінок в країні будуть захищені та розширені тою мірою, в якій це не суперечить ісламу.

Однак днями таліби розігнали демонстрацію за права жінок. Мітинг розганяли із застосуванням вогнепальної зброї та сльозогінного газу.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: