Як змінювався гендерний склад Кабміну за час незалежності України

Читать на русском

За всю історію незалежності в Україні ще не було жінки-президента або жінки на чолі Верховної ради. Максимум – це одна жінка на посаді прем'єр-міністра. «Слово і Діло» вже вивчило, як змінювався гендерний склад парламенту за останні 30 років, тепер пропонуємо подивитися, як він змінювався в Кабінеті міністрів.

Якщо у Верховній раді жінок-депутаток стає більше, то в Кабміні немає тенденції до гендерного балансу.

У перших двох урядах України було всього по одній жінці, а в Кабміні Віталія Масола та Євгена Марчука – взагалі жодної, хоча членів уряду було більше 40. Тільки одна жінка була в Кабміні Павла Лазаренка, Анатолія Кінаха, Миколи Азарова та Арсенія Яценюка (перший уряд). Дві жінки було в уряді Віктора Ющенка, Юлії Тимошенко (вона ж єдина жінка-прем'єр), Арсенія Яценюка.

До гендерної рівності прагнув Володимир Гройсман. З 26 його міністрів – п'ять були жінки (тільки Уляна Супрун була виконуючою обов'язки глави МОЗ). В уряді Олексія Гончарука, який на цьому тижні відправили у відставку, було шість жінок-міністрів (з 19), поки це максимум.

У Кабінеті міністрів, який представив Денис Шмигаль поки лише одна жінка – міністр соціальної політики Марина Лазебна, інші 15 портфелів отримали чоловіки. Однак, за словами Шмигаля, в уряді є ще 5 вакантних посад: «Тому, в першу чергу, звичайно, ми сьогодні ведемо переговори з жінками. І напередодні свята вітаю всіх жінок, дуже поважаю, дуже люблю, і знаю, що серед жінок багато професійних, розумних і відповідальних людей».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, скільки депутатів-жінок в парламентах світу.

Також «Слово і Діло» подивилося на тривалість роботи всіх урядів України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: