Кучма розповів, як ухвалювали рішення щодо введення в обіг гривні

Читать на русском
Другий глава держави Леонід Кучма розповів, як 25 років тому влада ухвалювала рішення щодо введення національної валюти - гривні.

Другий глава держави Леонід Кучма розповів, як 25 років тому влада ухвалювала рішення щодо введення національної валюти - гривні.

Його коментар оприлюднила в Facebook прессекретар Дарка Оліфер.

«Ми ввели гривню, коли були впевнені, що вона буде стабільною і міцною, що вона вистоїть. Але зараз скажу про те, що мало кому відомо: гривню можна було ввести на рік раніше. Відразу після мого обрання президентом я створив комісію з грошової реформи. І вже у вересні 1995-го Анатолій Степанович Гальчинський, керівник робочої групи, доповідав мені, що все готово. Але керівники Кабміну і Нацбанку наполягли на тому, щоб введення гривні відкласти на рік - просто, якщо скромно говорити, перестрахувалися. Так і вийшло, що ми ввели власну валюту останніми серед колишніх радянських республік. Але це була справжня валюта: курс гривні до долара два із половиною роки був майже незмінним - два до одного», - розповів Кучма.

30 років Незалежності: як змінювався курс долараСередній курс долара в 2021 році становить 27,7 грн. Як він змінювався за час незалежності України – на інфографіці.

Він зазначив, що під час світової економічної кризи у 1998 році Україна встояла, а Росія тоді оголосила дефолт.

«Я вже говорив, що найбільш видатними українцями вважаю в тому числі й тих, хто зображений на наших грошах - Володимира Великого, Ярослава Мудрого, Богдана Хмельницького, Івана Мазепу, Івана Франка, Михайла Грушевського, Тараса Шевченка, Лесю Українку, Григорія Сковороду. І з економічної точки зору нові номінали банкнот відображають зростаючу інфляцію. Тому хотілося б, щоб якомога довше ряд «героїв на грошах» закінчувався б Володимиром Вернадським», - зазначив Кучма.

Раніше Кучма перерахував причини окупації Криму.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: