Суд засудив до п'яти років в'язниці майора, який розстріляв солдата через пост в Instagram

Читать на русском
Хоча експертиза встановила, що офіцер усвідомлював всі свої дії, суд взяв до уваги каяття майора, а також психологічний фактор
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Суд засудив до п'яти років позбавлення волі колишнього начальника відділення зв'язку штабу військової частини В0849 майора Збройних сил України Віталія Винника, який у 2017 році застрелив свого підлеглого, рядового ЗСУ Олега Томашука за розкриття позицій в/ч в пості в соціальній мережі Instagram.

Про це повідомляє «Судовий репортер».

Вбивство військового сталося у 2017 році. Група військовослужбовців в/ч В0849 поїхала на навчальні стрільби на бойовій машині. Під час виїзду з Авдіївки Томашук зняв навколишнє оточення на телефон і виклав матеріали в соцмережу. На фото і відео Томашука потрапили позиції ЗСУ в даному районі.

Іловайська трагедія: хто винен у невдачах українських військовихІнформація Офісу генерального прокурора не проливає світла на причини трагедії під Іловайськом в 2014 році.

Бойовики негайно зацькували військового дзвінками та повідомленнями з «подяками за розкриття позицій». Вогню в скандал додав відеохостинг YouTube, на якому виклали відео під заголовком «Український боєць-інстаблогер розкрив становище секретних позицій ЗСУ». Скандал дійшов до штабу в/ч, зокрема, Винника нецензурно вилаяв помічник начальника штабу, звинувативши майора в тому, що саме його бійці розсекретили позиції військових і противник це обговорює.

За підсумками розглядів Винник викликав до кабінету чотирьох військових, які були на стрільбах, у тому числі Томашука. З'ясувавши ім'я автора матеріалів, Винник заявив, що такі дії можна прирівняти до державної зради, дістав пістолет і вистрілив солдату в голову. Смерть Томашука настала миттєво.

Свідки інциденту заявили, що майор попередньо перезарядив пістолет прямо перед обличчям загиблого, після чого вистрілив - хоча Томашук просив цього не робити та спробував ухилитися. Сам Винник на суді заявив, що Томашук загинув через його дії, але не погодився з кваліфікацією - він вважає, що вбивство сталося ненавмисно.

На виправдання своїх дій Винник навів інцидент влітку 2014 року під Амвросіївською, коли бойовики обстрілювали позиції ЗСУ, отримуючи розвіддані... із соціальних мереж українських військових, які викладали туди фотографії на позиціях. За словами майора, саме ця ситуація послужила каталізатором до спалаху гніву, через який був убитий солдат. При цьому Винник заявив, що нічого не пам'ятає і зокрема, не пам'ятає, як заряджав пістолет.

Хоча експертиза встановила, що офіцер усвідомлював всі свої дії, суд взяв до уваги каяття майора, а також психологічний фактор і засудив військового тільки до п'яти років позбавлення волі.

Нагадаємо, що протягом серпня 2021 року на Донбасі загинули 9 українських військових. Ще 28 отримали поранення. 29 серпня в Києві відкрили Меморіал воїнам, загиблим на Донбасі.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: