В ОГПУ назвали документи щодо Іловайської трагедії, які планується розсекретити

Читать на русском
Якщо рішення про зняття грифа секретності буде позитивним, розсекретити документи повинен буде Генеральний штаб
Ілюстративне фотоУкраїнська правда

Генеральна прокуратура України попросила Службу безпеки України зняти гриф секретності з 46 документів, які відносяться до Іловайської трагедії.

Про це заявила генеральний прокурор Ірина Венедиктова в ефірі програми «Право на владу».

Генпрокурор розповіла, що у справі про Іловайську трагедію налічується близько 70 томів засекречених матеріалів. Але розсекречення почнуть з 46 документів.

«Ми звернулися до Служби безпеки України про те, щоб розсекретили 46 документів на сьогодні. Накази, задуми, донесення, інформаційні бюлетені та т.д.» - сказала вона.

Іловайська трагедія: хто винен у невдачах українських військовихІнформація Офісу генерального прокурора не проливає світла на причини трагедії під Іловайськом в 2014 році.

Якщо рішення про зняття грифа секретності буде позитивним, розсекретити документи повинен буде Генеральний штаб, але коли конкретно це станеться - Венедиктова не знає.

Нагадаємо, раніше Венедиктова анонсувала, що в Україні розсекретять матеріали справи про бої під Іловайськом і самому «Іловайському котлі», де загинули близько 370 бійців ЗСУ. СБУ вже направила відповідні клопотання до Генштабу.

Іловайська трагедія сталася 29 серпня 2014 року. Тоді російські збройні формування підло напали на роззброєних українських військових, які в рамках гуманітарних домовленостей з РФ виходили з оточення по «зеленому коридору». У так званому «Іловайському котлі» загинули 366 українських військових, 429 отримали поранення, а 300 - потрапили в полон бойовиків. Ще 24 військових ЗСУ пропали безвісти.

У 2020 році Оіс генпрокурора назвав причину Іловайської трагедії. А у квітні 2021 року Україна направила в Гаазький трибунал матеріали про бої під Іловайськом.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: