Точки опори: які галузі стануть локомотивом для економіки України у наступні 30 років

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

30-річчя Незалежності України – добра нагода спрогнозувати, як розвиватиметься економіка нашої держави у наступні десятиліття. Саме в економічній площині Україна досі не розкрила свого потенціалу – на заваді стали численні політичні та економічні кризи, корупція, тіньова економіка, неврегульованість законодавства, низький рівень розвитку державних сервісів, слабка банківська система і низькі темпи розвитку фінансового сектору. Загалом, проблем багато, а у 2014-му додалася ще й військова агресія з боку Росії та окупація частини території України.

Попри величезний тягар проблем, економіка України в останні роки демонструє поступове відновлення, банківська система залишається стабільною, а фінансовий сектор – поступово розвивається, виникають нові напрямки ділової активності та спрощується адміністрування бізнесу. Із недоліків – все ще високий рівень корупції, і, як основний наслідок всіх цих негативних тенденцій, ‒ слабке залучення іноземних інвестицій. Саме «накачування» грошима дуже не вистачає українській економіці для більш швидкого просування і створення свого «економічного дива».

Крім того, вітчизняній економіці просто необхідно розвиватися більш швидкими темпами – не по 2-3% зростання ВВП на рік, а бодай на 7-8% для того, аби не втратити можливість у наступні 20-30 років увійти в перелік країн, які стануть драйвером зростання світової економіки і споживчого попиту.

Для цього, окрім питань безпеки та подолання корупції, потрібно особливу увагу звернути на інноваційні сектори економіки й якомога швидше перелаштуватися на їхній розвиток. Адже збільшення експорту сировини – вже давно не той шлях, завдяки якому можна суттєво поліпшити економічні показники. І тим паче – зовсім не стратегічний напрямок для розвитку держави.

Які галузі можуть стати драйверами динамічного економічного розвитку України у наступні 30 років?

Сільське господарство, фармацевтика та медицина

Відкриття ринку землі цього року – сприятиме розвитку галузі сільського господарства в Україні. Окрім діяльності агрохолдингів, акцент поступово може зміститися на розвиток більш дрібних фермерських господарств, які можуть об’єднатися в єдину інфраструктуру створення та експорту готової продукції на різноманітні ринки світу.

Бюджетна декларація: якими будуть основні економічні показники у 2022-2024 рокахБюджетну декларацію на 2022-2024 роки схвалив Кабмін. Прогноз розвитку української економіки – на інфографіці.

Серед основних системних кроків, які дозволять стимулювати сектор сільського господарства є розвиток систем зрошення та дренажу для збільшення врожайності с/г культур, cтимулювання впровадження високих технологій для покращення продуктивності та оптимізації витрат агровиробників, розширення елеваторних потужностей, cтимулювання перероблення агропродукції для збільшення створеної доданої вартості та забезпечення кваліфікованої робочої сили.

Ще двома галузями, які можуть суттєво сприяти розвитку економіки у наступні десятиліття, є розвиток фармацевтики та медицини. Попри те, що в Україні спостерігається тенденція до експорту кваліфікованої робочої сили, саме медична галузь поки що зберігає потенціал на відновлення та зростання. Як не сумно констатувати, але більшість кваліфікованих лікарів перейшли у приватний сектор, який гарантує більші заробітки та надання більш якісних медичних послуг, проте поки що більшість українців не можуть собі дозволити на регулярній основі оздоровлюватися саме у приватних клініках.

А от поняття «медичного туризму» у наступні десятиліття може набути для України особливого значення – передусім у серцево-судинній медицині, лікуванні онкологічних захворювань та стоматології. За цими напрямками якість українських послуг не поступається світовим аналогам, тоді як ціни на ці послуги в Україні для іноземних громадян у порівнянні із іншими державами – можуть бути значно нижчими.

IT та інновації

Загалом саме IT-сектор та фінтех – за належної підтримки з боку держави – можуть стати точками опори для динамічного розвитку вітчизняної економіки.

Давос-2021: що може запропонувати УкраїнаУперше Всесвітній економічний форум відбувається в режимі онлайн. Cвітові лідери вдруге цього року планують зібратися на форум у Сінгапурі, проте впевненості у цьому не має ніхто. Про що говоритимуть та що цікавого може запропонувати Україна?

Цей сектор показує позитивну динаміку із року в рік, а вітчизняний IT-сектор орієнтований на іноземного споживача та замовника майже на 100%. Це ідеальна ситуація з точки зору залучення інвестицій та розбудови потужної інноваційної інфраструктури всередині нашої держави. За оцінками «Українського інституту майбутнього», частка hi-tech та IT у ВВП України у найближчі десятиліття може скласти до 60% за умови залучення інвестицій та ефективного урядування.

Наразі головне завдання держави – створити сприятливі умови оподаткування та ведення бізнесу у галузі IT, а також стимулювання освітньої галузі у даному напрямку, аби не втрачати кадровий потенціал. Звісно ж, галузь IT є настільки глобальною, що будь-якій державі важко втримати підприємців та спеціалістів лише шляхом створення сприятливого клімату для ведення бізнесу. Мова йде і про створення в цілому іншої якості життя та підходів до стимулювання цієї галузі.

Інноваційне машинобудування та енергетика

Ще кілька галузей, на які мала б звернути увагу держава для створення нових опорних точок для зростання економіки – інноваційне машинобудування та розвиток альтернативної енергетики.

Законопроект про «інвестиційних нянь»: коли очікувати економічного ефектуЯкі повноваження потрібні інвестняням, шо найбільше цікавить інвесторів та чи матимуть преференції бізнесмени, які вже вклали гроші в економіку України.

Вже зараз в усьому світі створюються передумови для розвитку інфраструктури електрокарів та їхнього обслуговування. В Україні поки що лише на рівні розмов лунають думки про залучення інвесторів для створення заводу із виробництва акумуляторних батарей чи іншого необхідного обладнання, деталей чи вузлів для електрокарів.

Ще один вектор, який лише набирає обертів та потребуватиме значного залучення інвестицій – розвиток альтернативної енергетики. Окрім позитивного впливу для розвитку економіки та енергетичної незалежності та національної безпеки, ця галузь є важливою для екології.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і діло»

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: