Інноваційні парки: що це і де вони будуть створені в Україні

Читать на русском

Верховна рада ухвалила у першому читанні зміни до закону про індустріальні парки, щоби стимулювати залучення в них інвестицій. Депутати планують надати ініціаторам створення таких парків компенсацію половини витрат на підключення до електромереж, а учасникам парків ‒ компенсацію відсоткових платежів за кредитами. «Слово і діло» розібралося, які ще види інноваційних парків, крім індустріальних, існують і де вони будуть в Україні.

Найбільш широко поширені в Україні індустріальні парки – територія, у якої є вся потрібна інфраструктура для діяльності в сфері переробної промисловості, для ведення наукових досліджень і діяльності в сфері інформації та телекомунікацій. З 2012 року в Україні діє закон, що регламентує діяльність таких парків. Зараз у відповідному реєстрі ‒ 47 об'єктів.

Однак законодавство, що регулює діяльність індустріальних парків, потрібно вдосконалювати. Нещодавно Кабмін зареєстрував у парламенті відповідний законопроєкт. У пояснювальній записці йдеться, що частина індустріальних парків з реєстру не розвиваються або не отримують жодної підтримки.

Кабмін планує посилити вимоги до індустріальних парків, які хочуть включити до реєстру, а також дозволити паркам безкоштовно підключатися до інженерних мереж. Ініціативу ще на розгляд не виносили, зате ухвалили депутатський законопроєкт.

Технологічних парків в Україні всього 16. Такі парки ‒ це юридична особа або група осіб, які виконують проєкти з виробничого впровадження наукомістких розробок, високих технологій та забезпечення промислового випуску конкурентоспроможної продукції.

У наукових парків схожа мета – їх створюють для реалізації економічно і соціально обумовлених наукових, науково-технічних та інноваційних напрямків діяльності. Але створити їх можуть тільки з ініціативи вишу або наукових установ. В Україні зареєстровано 36 наукових парків.

Перший інноваційний парк в Україні відкрили у 2017 році – UNIT. City в Києві. Це приватна платформа, яка об'єднує інфраструктуру та інноваційну екосистему для ІТ і технологічних компаній Центральної та Східної Європи.

Площа парку становить 25 гектарів, на його території розташовані бізнес-кампуси, житловий комплекс, інноваційні навчальні заклади, R&D-центри, лабораторії VR і AR, виробничі потужності для 3D-друку і адитивного виробництва. У планах до 2025 року збільшити площу парку і створити простір для 30 тисяч орендарів, студентів і резидентів.

У 2017 році відкрили також інноваційний парк в Івано-Франківську – «Промприлад. Реновація». Він розташований на базі місцевого заводу, загальна площа ‒ більше 36 тисяч квадратів, але відремонтовано поки 6,2 тисячі квадратів. Зараз в парку працюють 16 бізнесових, освітніх і культурних проєктів. Планується, що на базі об'єкта будуть лабораторії, офіси, виставковий і розважальний центри, готель, хостел, ресторани і фермерський ринок.

Торік у Львові був відкритий інноваційний парк LvivTech.City. Це територія колишньої промзони, планується, що там будуть офіси, житлова частина, коворкінг, креативний простір, тренажерні зали тощо. Все будівництво йде за «зеленими» стандартами.

Великий бізнес-парк високих технологій відкрили приватні інвестори в Харкові – «Екополіс ХТЗ». На території в 500 тисяч квадратів планують побудувати індустріальний парк, IT-кластер, медичний центр, дослідницький та освітній центри, логістичний комплекс і торговий кластер. Очікується, що до 2033 року обсяг вкладених інвестицій перевищить мільярд доларів.

Інноваційно-технологічний парк створюють у Вінниці. Парк «Кристал» спрямований на посилення наявних і створення нових високотехнологічних і креативних індустрій в регіоні. На площі в 8,5 тисяч квадратних метрів будуть лабораторії, ІТ-школа, офіси, конференц-зал, коворкінг, публічні простори, центр розвитку підприємництва.

У Київській області побудують індустріальний парк E40 Industrial Park. Його загальна площа становитиме 200 тис. квадратів.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, де народні депутати пропонували ввести спеціальні економічні зони, а також як вони бачать функціонування індустріальних парків.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: