Зеленський усе ще не підписав 9 законів, хоча визначений Конституцією термін уже сплив

Читать на русском

У статті 94 Конституції України йдеться, що президент повинен підписати законопроєкт, ухвалений Верховною радою, протягом 15 днів після його отримання. На жаль, навіть президент України іноді порушує статті Основного закону: на даний момент є 9 законопроєктів, терміни підписання яких прострочив Володимир Зеленський (його попередник – Петро Порошенко – теж грішив подібним). Детальніше – на інфографіці «Слово і діло».

Президент Володимир Зеленський усе ще не підписав 9 законів, хоча встановлені згідно з Конституцією 15 днів давно минули.
Підписання яких законів прострочив ЗеленськийСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Уже на 604 дні Зеленський прострочив підписання законопроєкту «Про внесення змін до деяких законів України» (№2260) – документ передали на підпис ще 17 грудня 2019 року.

Законопроект вніс зміни в законодавство про держслужбу і розмежував політичні посади і посади державної служби. Наприклад, згідно з цим законопроєктом, главу СБУ призначає і звільняє парламент за поданням президента. Крім того, ліквідується секретаріат Кабміну і замість нього створюється інший орган.

На 338 днів довше, ніж передбачається Конституцією, без підпису залишаються зміни в закон «Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної ради України» щодо забезпечення належних умов роботи ТСК (№3681). Його передали на підпис Зеленському 8 вересня 2020-го.

Він передбачає, що роботу тимчасових спеціальних і слідчих комісій можуть забезпечувати фахівці з числа працівників Апарату Ради, працівники інших державних органів. Оплата роботи, виконаної за цивільно-правовими договорами, повинна проводитися винятково за рахунок і в межах коштів, передбачених кошторисом парламенту.

На 247 днів Володимир Зеленський прострочив підписання законопроєкту щодо визначення територіальної підсудності злочинів, скоєних на тимчасово окупованих територіях (№0941). Президенту передали його на підпис 8 грудня 2020-го.

18 грудня минулого року Зеленському передали на підпис зміни до регламенту Верховної ради щодо опублікування рішення парламенту (№4334). Таким чином, визначений Конституцією термін для підписання закінчився 237 днів тому.

Законопроєкт передбачає, що офіційне опублікування рішень Ради буде здійснюватися тільки в газеті «Голос України».

Як Порошенко порушує КонституціюПрезидент України зобов’язаний підписати ухвалений Верховною Радою проект закону протягом 15 днів або повернути до парламенту. Але на практиці деякі законодавчі ініціативи чекають роками, а інші підписуються в день надходження на Банкову.

На 184 дні Зеленський прострочив підписання законопроєкту про внесення змін до Кримінального кодексу щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних злочинів проти журналістів (№3633). На підпис президент отримав його 9 лютого. На стільки ж прострочено підписання змін до закону «Про порядок обчислення скликань представницьких органів місцевого самоврядування (рад)» (№4414).

183 дні тому президент зобов'язаний був підписати зміни до закону «Про національну поліцію» щодо відрядження поліцейських в органи державної влади, підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів зі специфічними умовами навчання та присвоєння спеціальних звань відрядженим поліцейським. Документ на підпис Зеленський отримав 10 лютого 2021-го.

Підписання закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права» (№2689) прострочено президентом на 66 днів.

Закон передбачає запровадження принципу універсальної юрисдикції щодо злочинів агресії, геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів. До речі, тиждень тому під Офісом президента відбулася акція з вимогою підписати закон.

Законопроєкт про особливості реформування підприємств ОПК (№3822) потрібно було підписати Зеленському ще 25 днів тому. Що передбачає закон, можна подивитися на нашій інфографіці.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, які закони та рішення обіцяють оскаржити в Конституційному суді нардепи.

Які зміни в Конституцію пропонують внести президент і депутати, можна подивитися на інфографіці.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: