Жителі ОРДЛО зможуть відмовитися від паспортів РФ після деокупації – ТКГ

Читать на русском
Велика частина людей в ОРДЛО змушена отримувати окупантське громадянство вимушено, під тиском бойовиків і важких життєвих обставин
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Жителі тимчасово окупованих Росією районів Донецької та Луганської областей України (ОРДЛО), які вимушено отримали громадянство країни-окупанта, після деокупації Донбасу зможуть відмовитися від нав'язаних їм російських паспортів.

Про це заявила член української делегації в Тристоронній контактній групі по Донбасу Тетяна Іванова в ефірі телеканалу «Україна 24».

Як боротимуться із російською паспортизацією мешканців ОРДЛОРосія готується до нового етапу паспортизації українців в ОРДЛО. Тим часом нардепи реєструють законопроєкт з метою протидіяти цьому процесу. Наскільки дієвими є такі ініціативи і як може протидіяти Україна – у матеріалі політолога Олександра Радчука.

«Якщо у них є таке бажання, звичайно, вони зможуть відмовитися від цих документів. Для цього у нас і буде перехідний період, щоб розібратися і з документами на непідконтрольних територіях і встановити там українську владу. Проблема є тільки з тим, щоб ці території були звільнені. Я не думаю, що у людей є привід через це дуже хвилюватися. Вони - громадяни України. Всі, хто хочуть залишитися громадянами України, залишаться ними. А ті, хто отримав російський паспорт, можуть бути громадянами Росії» - сказала вона.

Іванова підтвердила, що велика частина людей в ОРДЛО змушена отримувати окупантське громадянство вимушено, під тиском бойовиків і важких життєвих обставин.

«Не тому, що вони хочуть бути громадянами Росії, не тому, що їм дуже це подобається, а вимушено, тому що вони не мають там інших засобів захистити себе, іншого способу, яким чином їм там прожити» - резюмувала вона.

Російська окупаційна влада продовжує проводити на території Криму та окупованих районів Донецької та Луганських областей примусову паспортизацію, яка торкнулася 2,9 млн українців. А секретар РНБО Олексій Данилов оцінив кількість виданих Росією паспортів тільки в ОРДЛО в не менше, ніж 630 тисяч одиниць.

Раніше Росія заявила, що роздає в ОРДЛО паспорти через Мінські угоди.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: