Перемир'я на Донбасі, паспортизація і Крим: короткий зміст інтерв'ю Зеленського каналу «Дом»

Читать на русском
Володимир Зеленський в інтерв'ю каналу Дом розповів про своє ставлення до паспортизації в ОРДЛО і про те, від кого залежить закінчення війни.
Слово і діло

Президент Володимир Зеленський дав інтерв'ю телеканалу «Дом», який працює для окупованих територій Донбасу і Криму. Теми інтерв'ю були відповідними: Зеленський поділився своїми спогадами про довоєнний Донецьк, висловився про роздачу російських паспортів на Донбасі і про закінчення війни. Головне з інтерв'ю президента зібрало «Слово і діло».

Про поїздку в Донецьк в квітні 2014 року. «Так, я розумів тоді, що є нагнітання. А у мене в цьому сенсі і по відношенню до людей непогана інтуїція. І ось відчуття таке, знаєте, незатишне. Ось коли ти приходиш, а тобі не дуже раді, і ти відчуваєш себе незатишно. І, начебто, люди навколо хороші, але щось не так. Ось було тоді таке відчуття – щось не так, щось відбувається».

Про переговори по Донбасу і перемир'я. «Я незмінно вірю в те, що не можна за стіл сідати з людьми, у яких в руках зброя. Це ж не просто філософія. Це предметна розмова. Я завжди виступав за те, що перший пункт і «Мінська», і всіх домовленостей – припинення вогню. Щоб взагалі про щось говорити, потрібно хоча б перестати стріляти. Це факт. Чому? Тому що ось ми з вами мали режим припинення вогню. І він 7 місяців діяв. Так, були провокації з того боку. Але все-таки з'явилося розуміння, що ми не втрачаємо людей».

До речі, недавно була річниця цього «перемир'я». Динаміку обстрілів і втрат в зоні ООС можна подивитися на нашій інфографіці.

У РФ є величезна кількість росіян, які підтримують Донбас і яким соромно за Крим. «Вибачте мені за такі словосполучення, але російська історія буде ще оплакувати свої ж кроки і рішення з приводу Криму».

Про те, чи варто в ОРДЛО і Криму святкувати День Незалежності. «Якщо ж говорити про людей на окупованій території Донбасу та в Криму. Їм складно, і там небезпечно, але вони повинні не погоджуватися з тим, що там відбувається. І День незалежності святкуватимуть. Так, не голосно, не вивішуючи прапор на балконі, тому що це небезпечно. Не треба. Бережіть своє життя. Але діти. Дітям треба говорити, хто вони. Дітям, вдома».

Про обіцянку закінчити війну. «Звичайно, я дуже цього хочу. Я все роблю для цього. Але, на жаль, не все від мене залежить. Я вважаю (і президент Російської Федерації знає мою думку), що сьогодні 90% успіху в питанні повернення Донбасу, деокупації наших територій залежить від однієї людини».

Про примусову паспортизацію в ОРДЛО – молодець той, хто зміг зберегти український паспорт, але все ж деякі, щоб вижити, змушені отримувати російські документи. «Я вважаю, що ми повинні розуміти, що ситуації бувають різні і людей не можна ділити по паспорту. Людину потрібно зовсім по-іншому сприймати. Є вимушені в життя заходи, і ми всі, не пройшовши через такі випробування, не можемо оцінити це до кінця правильно і адекватно».

Донбас ніколи не буде російською територією. «Я вважаю, що, якщо ти сьогодні живеш на тимчасово окупованій території Донбасу і ти вважаєш, що «наше діло праве», «нам – в Росію», «ми – росіяни», – велика помилка залишатися жити на Донбасі. Він ніколи не буде російською територією».

«Тому я вважаю, для майбутнього своїх дітей і онуків – якщо ти любиш Росію і все життя перебував на території України і відчував, що це Росія, то ти повинен зрозуміти, що в ім'я своїх дітей і онуків тобі вже потрібно їхати і шукати собі місце в Росії. Це правильно».

Без України на Донбасі цивілізації не буде. «Україна буде рости, буде все будувати. А частина Донбасу в окупованому, в відрізаному вигляді нікуди рости не буде. Тому щастя для цих людей тут не буде».

Нагадаємо, «Слово і діло» вивчило, як за два роки президентства змінювалася риторика Володимира Зеленського щодо Донбасу.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: