Учасники Кримської платформи ухвалили спільну декларацію

Читать на русском
Усі учасники першого саміту Кримської платформи у понеділок, 23 серпня, схвалили декларацію, яка фіксує невизнання анексії півострова Російською Федерацією.
Олена Куренкова / hromadske

Усі учасники першого саміту Кримської платформи у понеділок, 23 серпня, схвалили декларацію, яка фіксує невизнання анексії півострова Російською Федерацією.

Декларацію опублікували на сайті МЗС.

Учасники саміту підтвердили відданість суверенітету, політичній незалежності, єдності і територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи її територіальні води.

«Учасники Міжнародної Кримської платформи не визнають і продовжують засуджувати тимчасову окупацію та незаконну анексію Криму, яка є прямим викликом міжнародній безпеці із загрозливими наслідками для міжнародного правопорядку, який захищає територіальну цілісність, єдність і суверенітет усіх держав», – йдеться в документі.

Засідання розпочинається: чи можна вважати Кримську платформу успіхом для УкраїниУкраїнські організатори Кримської платформи досягли своєї головної мети щодо повернення питання анексії півострова.

Зокрема, декларація передбачає зобов'язання розглянути додаткові дипломатичні, політичні, обмежувальні санкції щодо Росії у разі подальшої агресії. Також у документі зазначено про об'єднання зусиль усіх країн-учасниць платформи задля зміцнення безпеки, стабільності в Чорноморському регіоні.

Важливо, що вперше на міжнародному рівні Російську Федерацію визнано державою-окупантом. Росію закликали виконувати свої зобов’язання відповідно до норм міжнародного гуманітарного права та інших застосовних норм міжнародного права, і негайно припинити всі порушення прав людини і зловживання щодо жителів Криму.

Нагадаємо, у понеділок, 23 серпня, в Києві відбувся інавгураційний саміт Кримська платформа, який офіційно запустив перший міжнародний формат з питання деокупацію Криму.

Президент Володимир Зеленський запросив Росію приєднатися до Кримської платформи для спільного вироблення шляхів деокупації Криму.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: