Справа Бахматюка: суд зняв арешт з майна члена ради Нацбанку

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання адвоката підозрюваного посадовця НБУ про зняття арешт з майна.
Микола Каленський

Вищий антикорупційний суд скасував арешт майна члена ради Національного банку України Миколи Каленського, якого НАБУ і САП підозрюють у причетності до заволодіння 1,2 млрд грн рефінансування НБУ, виданого ВіЕйБі банку.

Таке рішення 13 серпня ухвалила слідча суддя ВАКС Ольга Саландяк, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, антикорупційний суд заарештував 136 151 грн, 105 фунтів стерлінгів, 16 660 євро, 236 716 доларів, чотири золоти злитки по 100 грам і один золотий злиток вагою 10 грам, житловий будинок загальною площею 254,6 квадратних метрів, автомобіль Toyota RAV4 2016 року випуску і земельну ділянку площею 0,04 га в Хмельницькій області. Вказаний арешт наклали в забезпечення можливої конфіскації майна, яке передбачена покаранням за вчинення кримінального правопорушення за частиною 5 статті 191 ККУ, у вчиненні котрого підозрювали Каленського.

Втім після завершення розслідування справи члену ради Нацбанку Каленському повідомили про зміну підозри з ч. 5 ст. 191 ККУ на ч. 2 ст. 364 ККУ, тобто зловживання службовим становищем. У разі визнання його винним конфіскація майна за ч. 2 ст. 364 ККУ не передбачена, а тому адвокат підозрюваного просив скасувати арешт. Суддя клопотання задовольнив.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили Бахматюку про підозру в організації заволодіння 1,2 млрд грн рефінансування НБУ. Пізніше апеляційна палата Вищого антикорупційного суду заочно взяла його під варту. Слідство з'ясувало, що в жовтні 2014 року ВіЕйБі банк, віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. Хоча ВіЕйБі банк не подав всіх необхідних для цього документів (як програму фінансового оздоровлення банку, спрямовану на вирішення впродовж терміну користування стабілізаційним кредитом проблем ліквідності, поліпшення структури активів, дохідності, рентабельності тощо), правління Нацбанку, всупереч вимогам законодавства, надало позитивну відповідь.

При цьому вартість нерухомості, переданої в заставу НБУ, завищили майже в 25 разів шляхом складення підроблених звітів про оцінку. Експертиза під час досудового розслідування встановила, що реальна вартість заставленої нерухомості становить 72,62 млн грн попри 1,8 млрд грн, заявлених ВіЕйБі банком. Тим не менше, знаючи про завищену вартість заставного майна та відсутність усіх необхідних документів, службові особи НБУ надали 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту ВіЕйБі банку. Це на додачу до раніше вже отриманих від Нацбанку та неповернутих 3 млрд грн кредитів.

40 днів потому, у листопаді 2014 року, НБУ визнав ВіЕйБі банк неплатоспроможним. Стабілізаційний кредит у 1,2 млрд грн, отриманий від НБУ терміном на два роки, ВіЕйБі банк не повернув.

Водночас адвокати Бахматюка стверджують, що дві інші офіційні експертизи підтвердили правомірність оцінки заставного майна ВіЕйБі банку. А обставини отримання третьої, яку використовує НАБУ, встановлюють слідчі Державного бюро розслідувань за фактом складання можливого свідомо неправдивого висновку експертом.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: