Подкаст «Словом» за 10 серпня: paperless, справи проти Януковича і виселення боржників

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 10 серпня - в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.‌
Подкаст Словом і Діломslovoidilo.ua

Про терміни продовження в Україні адаптивного карантину та світових лідерів й аутсайдерів з вакцинації дорослого населення. Про те, коли з українців більше ніхто не зможе вимагати паперових довідок. Про кримінальні провадження, відкриті стосовно експрезидента-втікача Януковича. А також про примусове виселення боржників за платежами за комунальні послуги. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Карантин в Україні та справи з вакцинацією

Мінохоронздоров’я пропонуватиме Кабміну продовжити дію адаптивного карантину в Україні до листопада. Про це повідомив 9 серпня голова відомства Віктор Ляшко.

Міністр також розповів про перспективи на майбутній навчальний рік. Якщо ситуація залишатиметься на сьогоднішньому рівні, то освітній процес розпочнеться без будь-яких додаткових обмежень. Якщо ж епідситуація погіршуватиметься, то працювати продовжать ті школи, в яких буде вакциновано більш ніж 80% працівників.

Ляшко зазначив, що зараз тільки в декількох регіонах працівників освіти вакциновано понад 50%, але до початку навчального року ще є час, аби поліпшити ситуацію.

Щодо масової вакцинації підлітків старших за 12 років, міністр сказав, що поки це питання продовжують вивчати, оскільки ще в Україні не вакцинована значна частина дорослого населення, яка важче переносить коронавірус, ніж діти.

В Україні станом на 8 серпня від коронавірусу повністю вакцинували тільки 5,8% дорослого населення. При цьому лідерами за темпами вакцинації зараз є Мальта - там від коронавірусу вакцинували 89,6% дорослого населення, щоправда, в острівній державі, за даними 2019 року, проживає трохи більше півмільйона людей; Ісландія - 74,8% щеплених дорослих; ОАЕ – 72,1%; Сейшельські острови; Сан-Марино, а також Уругвай (65,8% дорослих), Сингапур (65,1%), Чилі (64,5%), Катар (63,1%), і Бахрейн (62,6%).

Скільки дорослого населення прищепили в Україні і які країни є лідерами та аутсайдерами за цим показником - дивіться на нашій інфографіці на сайті.

Режим Psperless: коли Україна остаточно відмовиться від бумаг

Україна перейде в режим «без паперів» за три місяці. Завдяки цьому в країні збільшиться кількість е-послуг. Про це прем’єр-міністр Денис Шмигаль написав на своїй сторінці в Facebook.

«Цього тижня президент Володимир Зеленський підписав закон про переведення всіх публічних послуг в онлайн. Жоден державний орган не зможе більше вимагати паперової довідки, оскільки вся інформація міститиметься в електронних реєстрах».

Окрім цього, Мінцифри активно працює над автоматизацією послуг, аби виключити вплив людського фактора на ухвалення рішень.

Нагадаємо, 6 серпня президент підписав закон про переведення держпослуг в електронну форму. А ще 30 березня Верховна рада ухвалила законопроєкт, який прирівняв цифрові паспорти у додатку «Дія» до пластикових та паперових аналогів. Таким чином, Україна стала першою країною у світі, де цифрові документи мають таку ж юридичну силу, як і звичайні. Про те, що таке цифровий паспорт, та як ним користуватися - ми вже писали раніше на нашому сайті.

Справи проти Віктора Януковича

НАБУ має намір звернутися до Інтерполу для оголошення Віктора Януковича в міжнародний розшук у справі про заволодіння резиденцією «Межигір'я». Також нещодавно Печерський суд дозволив заочний арешт колишнього президента України у справі про розстріли активістів Євромайдану в лютому 2014 року.

Наразі у Віктора Януковича є один вирок. У січні 2019 року Оболонський районний суд Києва засудив його до 13 років позбавлення волі за державну зраду, пособництво владі РФ в умисних діях, вчинених задля зміни меж території України та ведення агресивної війни. Апеляційний суд в жовтні залишив вирок чинним, а захист Януковича оскаржив його у Верховному суді. 16 серпня суд розглядатиме касацію адвокатів.

Триває досудове розслідування щодо Януковича у справі про узурпацію влади шляхом тиску на КСУ, який у 2010 році визнав неконституційною Конституційну реформу 2004-го року. У цій справі експрезиденту загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі (можливо навіть з конфіскацією).

Від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне ув'язнення загрожує Януковичу за накази керівникам правоохоронних органів розганяти мирні протести з використанням зброї та спецзасобів. У цій справі теж триває досудове розслідування.

Проте є вже і закриті справи та призупинені досудові розслідування - про них, а також про те, скільки взагалі кримінальних проваджень відкрито проти Януковича і на якому етапі вони перебувають - дізнавайтеся зі спеціального матеріалу з інфографікою на «Слово і діло».

Як будуть стягувати борги з українців - та чи зможуть виселяти їх з житла

Верховна рада ухвалила у першому читанні законопроєкт «Про примусове виконання рішень». На думку авторів проєкту, системне невиконання рішень судів за останні десятиліття стало для України соціально-економічною проблемою. Так, за 2020 рік стягнули 20,7 млрд грн різної заборгованості, тоді як 770 млрд залишилися невиплаченими. У законопроєкті, зокрема, прописано питання, яке хвилює багатьох українців – виселення з житла за борги за комунальні послуги. Зауважимо, що законопроєкт поки не став законом (попереду ще друге читання, а також підписи спікера та президента), утім проєкт має непогані шанси на ухвалення, хоча б тому, що поданий нардепами від монобільшості та підтриманий більшістю у першому читанні.

Законопроєкт передбачає, що забирати єдине житло та землю, на якій воно розташоване, зможуть за рішенням суду. Заборгованість за комунальні послуги в такому разі повинна перевищувати 10 мінімальних зарплат. Станом на 2021 рік це 60 тисяч гривень.

Якщо сума боргу менше, то виконавець повинен вжити заходів для стягнення боргу за рахунок іншого майна боржника – коштів на банківських рахунках, цінних металів і паперів, автомобіля. Крім того, боржникам можуть заборонити виїжджати за кордон.

У разі, якщо справа дійде до примусового виселення, то воно полягатиме у звільненні приміщення від боржника, його майна і тварин, а також у забороні користуватися приміщенням. Примусове виселення має відбуватися в присутності понятих і співробітників Нацполіції. Виселяти будуть на наступний день після закінчення терміну, зазначеного у виконавчому провадженні. Українцям, яких будуть виселяти, пропонують надавати іншу житлову площу. Однак її тип в законопроєкті наразі не уточнюється.

Якщо ж боржник буде створювати перешкоди для свого виселення, його ще й оштрафують. Для фізичних осіб проєктом пропонують передбачити штраф у 3,4 тисячі гривень, для юридичних осіб – 17 тисяч гривень, для посадових осіб – 5,1 тисячі гривень.

Детальніше про те, які зміни чекають на боржників – читайте у нашому аналітичному матеріалі з інфографікою на сайті.

Раніше, нагадаємо, ми досліджували, як за рік змінилася заборгованість українців за комуналку.

А також розповідали, як буде працювати в Україні автоматичне списання з банківських рахунків боржників.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: