До МЗС України викликали тимчасового повіреного в справах Білорусі

Читать на русском
У МЗС України викликали тимчасового повіреного в справах Білорусі Кирила Камишева - йому висловили протест у зв'язку з низкою заяв Олександра Лукашенка.

У МЗС України викликали тимчасового повіреного в справах Білорусі Кирила Камишева - йому висловили протест у зв'язку з низкою заяв Олександра Лукашенка, які він зробив напередодні на пресконференції.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ України.

«Білоруського дипломата застерегли, що висловлена ​​Лукашенком готовність визнати російський суверенітет над тимчасово окупованим українським Кримом є рівнозначною співучасті в злочині Кремля проти територіальної цілісності і суверенітету України, з усіма пов'язаними міжнародно-правовими наслідками. Подібними заявами він порушує міжнародні зобов'язання Білорусі щодо дотримання норм і принципів міжнародного права», - йдеться в повідомленні.

Авіаблокада: для яких країн і чому закривали повітряний простірВипадки закриття повітряного простору через політичні причини – на інфографіці Слово і діло.

При цьому у білоруської сторони запросили пояснення в зв'язку з допуском на територію Білорусі так званих «прокурорів» із окупованого Луганську для допиту журналіста Романа Протасевича.

«У разі підтвердження, це суперечитиме раніше отриманій українською стороною офіційній відповіді від МЗС Білорусі, в якій цей факт категорично заперечувався», - йдеться в повідомленні МЗС.

У МЗС також звернули увагу на погрози Лукашенка «поставити на коліна» Україну, прикриваючись російським президентом. Білоруському дипломату вказали на те, що ці слова є проявом слабкості Білорусі, а не демонстрацією сили.

«Путін не зміг поставити Україну на коліна, тому надії Лукашенка на нього є програшною ставкою», - заявили в МЗС.

При цьому в МЗС розцінили заяви Лукашенка про «переправлення зброї» і підготовку в Україні «бойовиків» для дій на території Білорусі як «безвідповідальну і далеку від реалій пропаганду».

«Очевидно, це є продуктом штучно створеного кремлівськими пропагандистами в оточенні Лукашенка образу України як «ворожої» до Білорусі та білоруського народу, що абсолютно не відповідає дійсності. Фейком про зовнішні загрози державності Білорусі з боку України та інших західних держав Лукашенко намагається виправдати свої репресивні методи і обмеження прав і свобод громадян Білорусі», - йдеться в повідомленні.

Раніше в українському МЗС застерегли Білорусь від підтримки Росії.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: