Вибух у житловому будинку на Позняках: завершено досудове розслідування

Читать на русском
Прокуратура міста Києва завершила розслідування у кримінальному провадженні щодо 5 посадових осіб АТ Київгаз.

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури було завершене досудове розслідування у кримінальному провадженні відносно 5 службових осіб АТ «Київгаз» за фактом вибуху у житловому будинку на Позняках, що стався 21 червня 2020 року.

Про це повідомляє пресслужба відомства у понеділок, 9 серпня.

«Згідно матеріалів досудового розслідування, вибух газу, що призвів до обвалу конструкцій десятиповерхового багатоквартирного житлового будинку, загибелі п’ятьох людей та травмування трьох, стався через порушення службовими особами АТ «Київгаз» вимог низки нормативно-правових актів», - йдеться у повідомленні.

Вибух на Позняках в Києві: скільки аварій через побутовий газ сталося в УкраїніВ Україні від побутового газу щороку гинуло понад 50 осіб. Тільки за перший місяць 2019 року сталося 14 аварій.

Зокрема, мова йде «Правил безпеки систем газопостачання», «Кодексу газорозподільних систем» та інших, в частині встановлення технологічної перемички (байпасу) у внутрішньобудинковий газопровід замість знятого лічильника газу.

Крім того, внаслідок втрати житла мешканцям будинку заподіяно матеріальну шкоду на загальну суму понад 53 млн грн.

Серед підозрюваних:

  • перший заступник голови правління АТ «Київгаз»,
  • троє головних інженерів Управлінь експлуатації газового господарства;
  • начальник служби охорони праці.

Дії службовців кваліфіковано за ч. 2 ст. 272 КК України, тобто порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на підприємстві, особою яка зобов’язана їх дотримуватись, що спричинило загибель людей.

Вказаним особам в порядку ст. 290 КПК України оголошено про завершення слідства та відкрито матеріали кримінального провадження для ознайомлення. Після цього обвинувальний акт буде скеровано до суду для розгляду по суті.

Досудове розслідування здійснювалося Слідчим управлінням Головного управління Нацполіції в м. Києві за оперативного супроводження Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Нацполіції України.

Нагадаємо, потужний вибух стався 21 червня в одній з багатоповерхівок на Позняках в Києві, в результаті чого були зруйновані кілька поверхів будівлі. За попередніми даними рятувальників, на місці вибуху загинули три людини та ще двоє, ймовірно, знаходяться під завалами, п'ятеро травмовані, трьох вдалося врятувати. Мешканці будинку розповіли, що перед вибухом відчували запах газу.

Демонтувати напівзруйновану будівлю почали в грудні 2020 року.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: