Привласнення Межигір'я: НАБУ та САП хочуть заочно заарештувати Януковича і його сина

Читать на русском
НАБУ розслідує справу з грудня 2019 року, матеріали кримінального провадження налічують понад 1500 томів.

НАБУ і САП подали до Вищого антикорупційного суду клопотання про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою колишньому президенту Віктору Януковичу і його синові.

Про це повідомляє у середу, 26 липня, пресслужба НАБУ.

Янукович та його син є підозрюваними у справі щодо заволодіння резиденцією Межигір'я шляхом зловживання своїм службовим становищем. Дії експрезидента кваліфіковані за ч.5 ст. 191, ч.3 ст. 209 КК України, його сина — за ч.5 ст.27 ч.5 ст. 191 КК України, ч.3 ст.209 КК України.

НАБУ розслідує справу з грудня 2019 року, матеріали кримінального провадження налічують понад 1500 томів.

Як відомо, слідчий суддя ВАКС відмовив НАБУ і САП у заочному арешті Януковича та його сина. У суді пояснили, що президент-втікач та його син набули статусу підозрюваних. Також там встановили, що їх оголосили в міжнародний розшук, однак детектив не вніс ці дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань і тому в заочному арешті відмовили.

Тому прокурор САП і подав апеляційну скаргу. Під час свого виступу він вказував, що в ЄРДР є лише одна клітинка, яка відповідає за оголошення особи в розшук, як у національний так і в міжнародний. А тому у разі внесення дати про міжнародний розшук із реєстру зникне інформацію про оголошення в 2015 році в нацрозшук Януковича.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура України розслідувала справу про заволодіння комплексом будівель будинку відпочинку «Межигір'я». У межах цієї справи заочно повідомили про підозру президенту-втікачу Януковичу. Пізніше після втрати функції слідства Генпрокуратурою вказану справу передали для розслідування детективам НАБУ і прокурором САП.

Нагадаємо, за версією слідства, Олександр Янукович організував створення та придбання приватних фірм з метою прикриття незаконної діяльності щодо заволодіння Межигір'ям. Його батько Віктор, будучі у 2007 році на посаді прем'єр-міністра, був пособником та шляхом зловживання своїм службовим становищем допоміг заволодіти державним майном в особливо великих розмірах. Також сина Януковича підозрюють у легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: