У Білорусі зі шкільної програми виключили Набокова і Алексієвич

Читать на русском
МОН Білорусі виключило твори Солженіцина, Набокова і Алексієвич зі шкільної програми з літератури для 11 класу.
Світлана Алексієвичфото з відкритих джерел

Міносвіти Білорусі виключило твори Олександра Солженіцина, Володимира Набокова і Світлани Алексієвич зі шкільної програми з літератури для 11 класу.

Про це повідомляє «Медіазона. Білорусь» в неділю, 8 серпня.

Путін і Лукашенко увійшли до списку «ворогів свободи преси»Організація Репортери без кордонів склала список лідерів країн, яких вважають ворогами свободи преси.

Міністерство затвердило нову навчальну програму 21 червня. Увагу на зміни звернув викладач Сергій Дубелевіч з Мінська.

Спочатку твори Набокова і Солженіцина входили до програми Література середини 1950-х -початку 1990-х років. Їх книги пропонувалося вивчати у розділі, присвяченому дисидентській літературі. У програмі, затвердженій у 2017 році і до 2020 року, крім Набокова і Солженіцина був Віктор Некрасов, тоді як у програмі 2021 року - тільки Некрасов.

Зокрема, попередня програма передбачала, що на вивчення оповідання Солженіцина «Один день» Івана Денисовича (про події в одному з таборів ГУЛАГу - ред.) було відведено три навчальні години, а до списку книг для додаткового читання входила розповідь Солженіцина «Матренин двір». Тепер всі твори Солженіцина «Архіпелаг ГУЛАГ» і «Раковий корпус» увійшли до списку творів для додаткового читання.

Відзначимо, Світлана Алексієвич - лауреат Нобелівської премії з літератури 2015 року. Влітку 2020 року вона увійшла до Координаційної ради білоруської опозиції, проти якої влада незабаром порушила кримінальну справу.

За даними ЗМІ, Світлана Олексійович у вересні 2020 року покинула Білорусь і зараз знаходиться у Німеччині.

Нагадаємо, Олександр Лукашенко звинувачує Україну в «антинародному курсі».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: