Загибель глави «Білоруського дому в Україні» Шишова: що відомо на даний момент

Читать на русском
Білоруський активіст Віталій Шишов був знайдений повішеним вранці 3 серпня. Що про це відомо, зібрало Слово і діло.
facebook.com/vvshishov

У Святошинському парку Києва вранці 3 серпня знайшли повішеним керівника організації «Білоруський дім в Україні» Віталія Шишова. Напередодні він вийшов з дому на пробіжку і не повернувся. Поліція поки що розглядає дві версії того, що сталося – самогубство і вбивство з імітацією самогубства – а міжнародне співтовариство закликає ретельно розслідувати загибель білоруського активіста. «Слово і діло» зібрало все, що відомо на даний момент.

Хто такий Віталій Шишов і чим займається «Білоруський дім в Україні»

Про активіста Віталія Шишова, як відзначають білоруські ЗМІ, відомо небагато. На момент загибелі йому було 26 років. В Україну з Білорусі Шишов приїхав разом зі своєю дівчиною Боженою Жолудь в жовтні 2020 року. Як кажуть його соратники – через можливе кримінальне переслідування за акції протесту в Гомелі.

У грудні 2020-го Шишов створив громадську організацію «Білоруський дім в Україні». Її мета – допомога білорусам, які з політичних мотивів покинули країну і поїхали в Україну. Організація допомагала таким громадянам з адаптацією, працевлаштуванням тощо.

За інформацією білоруської служби «Радіо Свобода», організація Шишова пов'язана з колишнім громадянином Білорусі, добровольцем батальйону «Азов» Сергієм Коротких.

Шишов пішов на пробіжку і не повернувся

Про зникнення Віталія Шишова 2 серпня заявила організація «Білоруський дім в Україні». Імовірно, Шишов близько 9 ранку вийшов на пробіжку і не повернувся. При цьому з його телефону було зроблено кілька викликів, але на зв'язок пізніше він не виходив.

У поліції Києва ввечері повідомили, що до них із заявою звернулася співмешканка Шишова. «Попередньо поліцейські встановили, що громадянин іноземної держави, 1995 року народження, вранці вийшов на пробіжку і не повернувся. Коли чоловік перестав виходити на зв'язок, його співмешканка звернулася на 102. Подія належним чином зареєстровано в Святошинському управлінні поліції. В даний час пошуки тривають», – йшлося в повідомленні пресслужби.

Україна зробить усе можливе для розслідування загибелі білоруса – КулебаУ МЗС заявили про те, що Україна зробить все можливе для розслідування смерті білоруського активіста Віталія Шишова в Києві.

У «Білоруському домі в Україні» ввечері повідомили, що поліція і кінологи обійшли ліс, але нічого не знайшли. Пізно ввечері лісосмугу прочісували волонтери.

Сьогодні вранці, 3 серпня, правоохоронці повідомили, що Шишова знайшли повішеним у Святошинському парку. На місці події був мобільний телефон та особисті речі активіста.

«Пошуки тривали до 22-ї години, велика лісова територія, труднопрохідна. З темнотою вирішили продовжувати пошуки з 5 ранку. За ніч розбили всю територію масиву на квадрати, додатково задіяли поліцейських і НГУ, і приблизно о 7:40 було знайдено тіло Віталія», – розповів глава Нацполіції Ігор Клименко.

Що про загибель Шишова кажуть в його організації

Сьогодні вдень організація «Білоруський дім в Україні» випустила заяву, в якій говориться, що за Віталієм Шишовим велося стеження: «Про факти були відповідні повідомлення поліції. Також нас неодноразово попереджали як місцеві джерела, так і свої люди в РБ про всілякі провокації аж до викрадення та ліквідації. Віталій стоїчно і з гумором ставився до цих попереджень, заявляючи, що хоч так можливо БДУ вийде з інфовакууму».

В організації впевнені, що це була «спланована чекістами операція з ліквідації дійсно небезпечного режиму білоруса».

Представник «Білоруського дому в Україні» Юрій Шчучко розповів ЗМІ, що у загиблого Шишова були сліди побиття на обличчі. «Це стара схема. Людина повішена зі слідами побиття на обличчі. Нічого не викрадено. Він був у звичайному заношеному одязі, в якому люди займаються спортом, з собою був тільки телефон», – повідомив Шчучко.

Дівчина активіста Божена розповіла, що прямі погрози йому не надходили, але «погане передчуття було». Вона також зазначила, що суїцидальних настроїв у Шишова не було.

Поліція розглядає дві версії смерті активіста

Голова Національної поліції Клименко назвав дві версії смерті Шишова – самогубство і умисне вбивство з імітацією самогубства. «Ми не виключаємо, що в ході розслідування будуть і інші версії. Все це можемо дізнатися відповідно після опитування свідків, після аналізу відеокамер, проведення слідчих експериментів і ряду експертиз: судово-медичної, гістологічної, трасологічної, медико-криміналістичної та молекулярно-генетичної. Крім того, ми паралельно вивчаємо спосіб життя Віталія, його громадську діяльність», – розповів Клименко.

Він також додав, що на тілі загиблого були ушкодження – синці на обличчі і коліні, які, як відзначають експерти, характерні для разового падіння.

На брифінгу Клименко також повідомив, що у поліції немає інформації про стеження за Шишовим: «Ми перевірили всі звернення громадянина Шишова, які можуть надійти в поліцію. Таких звернень не було ні в минулому, ні в цьому році».

Як міжнародне співтовариство відреагувало на загибель Шишова

У посольстві США заявили, що сподіваються на ретельне розслідування Україною загибелі Віталія Шишова. «США глибоко засмучені смертю білоруського активіста Віталія Шишова в Києві, і ми висловлюємо глибокі співчуття його близьким. Його смерть сталася на тлі неприйнятної білоруської розправи з громадянським суспільством, і ми сподіваємося на повне й ретельне розслідування українською владою і встановлення причин і обставин», – йдеться в повідомленні.

У ЄС відреагували на смерть голови Білоруського дому в УкраїніУ Європейському парламенті відреагували на смерть голови Білоруського дому в Україні Віталія Шишова.

Президент Європарламенту Давид Сассолі написав: «Той факт, що білоруські активісти зазнають переслідувань у третіх країнах, є серйозною ескалацією».

Велика Британія, Австрія, Європарламент і ООН теж закликали Україну провести ретельне розслідування.

А литовський євродепутат Пятрас Ауштрявічюс впевнений, що Віталій Шишов був убитий: «Вбивство білоруського громадянина Віталія Шишова, голови громадської організації «Білоруський дім в Україні» – ще один акт міжнародного тероризму режиму Лукашенка. Журналіст-розслідувач Павло Шеремет був убитий в 2016 році, а КДБ Білорусі стояв за цим».

Нагадаємо, прессекретар президента Сергій Никифоров заявив, що Володимир Зеленський тримає на контролі справу про загибель Віталія Шишова.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: