ВАКС визначив запобіжний захід голові Харківської облради

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив частково клопотання детектива Національного бюро про обрання запобіжного заходу підозрюваному.
Артур Товмасян у суді

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді голові Харківської обласної ради Артуру Товмасяну, якого НАБУ і САП підозрюють в одержанні 1,05 млн грн неправомірної вигоди.

Запобіжний захід - застава в розмірі 2,9 млн гривень. Він зобов'язаний внести цю суму протягом 5 днів.

Таке рішення 5 серпня ухвалила слідча суддя ВАКС Віра Михайленко, повідомляє «Слово і діло» з посиланням на трансляцію засідання.

Також на Товмасяна поклали такі обов'язки: прибувати за першим викликом; не відлучатися з Харкова без дозволу; повідомляти про зміну місця проживання; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними та свідками; здати на зберігання закордонні паспорти.

Під час засідання прокурор САП Ігор Семак стверджував, що на телефоні заступника Товмасяна Андрія Малиша, який теж є підозрюваним у справі, знайшли листування між Малишем і Товмасяном. В цих переписках заступник голови Харківської облради інформував Товмасяна про одержання неправомірної вигоди від директора Обласного комунального спеціалізованого підприємства з виконання норм екологічної безпеки Сергія Шпаркого.

За словами прокурора, зокрема, в цих листуваннях голова облради стверджував, що обізнаний про вимагання хабара і просив «дотиснути» Шпаркого стосовно надання всієї суми. Семак стверджував, що існують ризики перешкоджання слідству. Прокурор нагадав, що два телефони Товмасяна були викинуті з вікна і розбиті. До того ж, голова облради має контакти в органах правопорядку і може впливати на розслідування.

Тому органи правопорядку просили заарештувати Товмасяна з альтернативою майже 4 млн грн. Зокрема, таку суму прокурор обґрунтував тим, що частину неправомірної вигоди в 700 тис. грн була не знайдена і могла бути конвертована підозрюваними. Також голова облради має земельні ділянки, які недешево коштують.

Адвокат підозрюваного заперечував проти задоволення клопотання і просив застосувати запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання. На його думку, підозра і клопотання необґрунтовані. Зокрема, як він стверджував, у повноваження Товмасяна входить контроль над комунальними підприємствами і саме тому він спілкувався з фігурантом. Водночас доказів причетності його клієнта до злочину нібито в органів правопорядку немає. На думку адвоката, немає й ризику перешкоджання слідству нібито через зв'язку в органах правопорядку, бо вони не мають стосунку до НАБУ і САП. Він додав, що його клієнт з 2018 року не виїжджав за кордон.

Сам Товмасян теж заперечував проти клопотання і говорив, що в низці комунальних підприємств залишилися старе управління і тому хотів поліпшити їхню роботу. Також голова облради зазначив, що власного житла немає і проживає з дівчиною в орендованій квартирі, за яку платить ця дівчина.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили Товмасяну про підозру. Раніше антикорупційні органи повідомляли про підозру в цій же справі заступнику голови Харківської облради Андрію Малишу та адвокату Руслану Танабашу.

Після чого ВАКС заарештував Малиша з альтернативою 4,75 млн грн. Його ж спільника-адвоката Танабаша теж заарештували, але заставу визначили в 713 700 грн. Пізніше за них обох внесли заставу, вони вийшли із СІЗО і на підозрюваних поклали обов'язки.

За версією слідства, Товмасян, Малиш і Танабаш вимагали гроші у директора Обласного комунального спеціалізованого підприємства з виконання норм екологічної безпеки Сергія Шпаркого. В обмін вони обіцяли не звільняти його із займаної посади. Хабар передавали по частинах. При передачі останньої частини в 350 тис. грн. зловмисників затримали.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: