Україна розгорнеться на Схід, якщо Захід продовжить здавати інтереси України – Арестович

Читать на русском
Поворот політики України на Схід передбачає вибудовування відносин з Китаєм, В'єтнамом, Туреччиною, Об'єднаними Арабськими Еміратами, Катаром та іншими країнами
Олексій АрестовичFacebook

Україна переорієнтує свої інтереси на схід, якщо в Європейському Союзі та США продовжиться практика здачі українських інтересів, що проводиться за вказівкою проросійських лобістів.

Про це заявив спікер української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович на телеканалі «Дом».

За його словами, Євросоюз і політична еліта США розкололися з питань взаємин з Росією. Арестович нагадав про лобіювання Німеччиною «Північного потоку-2» і про ініціативу президентів Франції та Німеччини про зустріч лідерів ЄС з Володимиром Путіним.

«І західна еліта, військово-політичне керівництво заходу розкололося. Тому що навіть у Сполучених Штатах в оточенні президента Байдена є люди, які хотіли б, як вони кажуть, нормалізації відносин з Росією», - зазначив він.

Які кредитні угоди Україна підписувала з КитаємЯкі кредитні угоди та на яких умовах підписували Україна і Китай - на інфографіці Слово і діло.

Арестович додав, що процес «нормалізації» відносин Заходу з Росією може виявитися для України дуже неприємним. У приклад він навів Афганістан і нагадав, що на Заході дуже великий страх перед Китаєм, у протистояння з яким хочуть втягнути Росію.

«Враховуючи попередній досвід, як швидко та акуратно Захід здав Афганістан, який 20 років підтримував, а потім за тиждень здав... Страх деяких осіб на Заході перед Китаєм настільки великий, що вони хочуть перетягнути Російську Федерацію на бік Заходу, навіть ціною нав'язування Україні російського варіанту вирішення російсько-українського конфлікту... і дуже багато сил на Заході вважають, що це невелика ціна: пожертвувати українськими інтересами. Не до кінця, звичайно, давши якісь компенсації, давши якісь гарантії, але поділити сферу впливу на Україну між Євросоюзом і Росією, наприклад, і позбавити нас права на власну історичну долю», - сказав він.

Спікер підкреслив, що якщо з'явилася на Заході тенденція на здачу українських інтересів посилиться, то Україна швидко перегляне свій геополітичний вектор. Благо, що у світі є, з ким домовлятися, і в Україні зацікавлений ціла низка країн.

«Є Британія, є Туреччина. Дзвінок президента був лідеру Китаю - це ще одна вісь, з якою ми можемо збалансувати наші відносини. Намічається велике азійське турне президента... І загальний меседж такий, як мені здається, - якщо Захід захоче подружитися з Росією ціною здачі українських інтересів або значної їх частки, то ми розвернемося на схід, і так перебалансуємо нашу позицію. Тому в міжнародній політиці Україна знаходиться на межі фолу», - підкреслив Арестович.

Подкаст «Словом» за 12 липня: Sea Breeze-2021, кредити від Китаю і загальна амністія«Слово і Діло» представляє щоденний подкаст «Словом». Ми зібрали для вас головні факти та цифри попередньої доби, щоб можна було не тільки читати, а й слухати про важливе, не відволікаючись від щоденних справ.

За його словами, поворот політики України на схід передбачає вибудовування відносин з Китаєм, В'єтнамом, Туреччиною, Об'єднаними Арабськими Еміратами, Катаром та іншими країнами.

«Які мають і фінансовий, і політичний ресурс для того, щоб не дати Україну десуб'єктизувати, тобто, позбавити її історичної долі, суб'єктності, як хочеться багатьом на Заході, заплативши ціну за нормалізацію відносин з Росією і перетягування її в боротьбі з Китаєм на свій бік. Це величезна пастка, небезпечна. Зараз проти неї йде боротьба. Президент бореться за суб'єктність України», - підсумував Арестович.

Нагадаємо, раніше спікер ТКГ і радник ОПУ Олексій Арестович заявив, що Президент України Володимир Зеленський і канцлер Німеччини Ангела Меркель не змогли знайти взаєморозуміння під час зустрічі в Берліні 12 липня, особливо, з питання «Північного потоку-2». На його думку, Меркель фактично здала інтереси України Москві.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: