Подкаст «Словом» за 12 липня: Sea Breeze-2021, кредити від Китаю і загальна амністія

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 12 липня – в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.
Подкаст Словом і Діломslovoidilo.ua

Про навчання Sea Breeze-2021, які цьогоріч били рекорди за кількістю країн-учасниць. Про обов’язковий щорічний медичний огляд, який є однією з обіцянок президента Володимира Зеленського. Про кредитні угоди, які протягом останнього десятиліття Україна укладала з Китаєм. Та про те, в яких роках в Україні амністували найбільше людей та закривали найбільше кримінальних проваджень. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Sea Breeze-2021: підсумки

В Одесі завершилися міжнародні навчання Sea Breeze-2021. Командувач ВМС України Олексій Неїжпапа на церемонії закриття заявив, що всі поставлені перед військовослужбовцями завдання виконані. А ще зазначив, що під час навчань водолази понад 330 разів спустилися під воду, пілоти налітали понад 80 годин, а кораблі пройшли понад 13 тисяч миль.

Командувач наголосив, що Чорне море об'єднує нації й країни, і підкреслив, що «море - НЕ паркан», а «той, хто це не розуміє, - наш противник». А ще висловив вдячність усім учасникам навчань, додавши, що сила - в єдності.

Міжнародні навчання Sea Breeze-2021 стартували у Чорному морі 28 червня. Організаторами навчань виступили Україна і США. Sea Breeze проходять з 1997 року.

Цьогоріч у навчаннях брала участь найбільша кількість країн за всю історію: понад 30 держав спрямували близько 5 000 військовослужбовців, 32 кораблі, 40 літальних апаратів, 18 загонів спеціального призначення та водолазних груп.

Медичний огляд для всіх: що пообіцяв президент

Зараз в Україні обов'язковий профілактичний медичний огляд проходять представники лише певних професій - ті, кому для роботи потрібно отримати медичну книжку. Список таких спеціальностей був затверджений Кабінетом міністрів ще у 2001 році.

Такі профілактичні медогляди мають проходити працівники сфери громадського харчування, торгівлі та продовольства, співробітники навчальних закладів, оздоровчих установ для дітей, готелів і гуртожитків, працівники розважальних закладів, перукарень, фармацевти тощо.

Перед першим класом школи діти повинні пройти огляд в офтальмолога, хірурга, ортопеда-травматолога, стоматолога, здати аналіз крові. За результатами дитині мають видати відповідну довідку. Регулярний медогляд рекомендують також проходити всім школярам. Це можна зробити безкоштовно через сімейного лікаря (педіатра).

На жаль, реальність є такою, що часто українці замість самого профілактичного огляду просто купували медичну книжку або потрібну довідку. Станом на 2019 рік придбати потрібний папірець коштувало від 100 до 300 грн.

Ввести обов'язковий безкоштовний щорічний медогляд обіцяв у своїй програмі Володимир Зеленський. У червні цього року на форумі «Україна 30» Володимир Зеленський представив програму «Здорова Україна», спрямовану на збільшення тривалості життя громадян.

Одна зі складових програми – це здорова школа: нова концепція уроків фізкультури, реформа шкільного харчування, популяризація спортивних секцій.

Мета інших складових програми – знизити кількість передчасних смертей в Україні, 85% яких були викликані хворобами системи кровообігу і хворобами, які не були діагностовані вчасно. Ось тут Зеленський і анонсував запровадження check up для українців старше 55 років.

«Для осіб старше 55 років, будуть введені так звані медичні «чек-апи» – повні обстеження кожні два роки. А для деяких категорій – щорічно. Рання діагностика захворювань дозволяє державі рятувати життя своїх громадян, витрачаючи набагато менше коштів, але найголовніше – маючи набагато більше шансів», – сказав президент.

Анонсовано навіть створення у додатку «Дія» спеціального електронного кабінету пацієнта, де можна буде стежити за графіком медоглядів і контролювати результати.

Що ще відомо про цю обіцянку президента і коли чекати на обов’язкові щорічні медичні огляди для українців - про це читайте в нашому спеціальному матеріалі на сайті.

Нагадаємо, що зараз, маючи підписану декларацію з сімейним лікарем, можна в рамках пакету базових безкоштовних медичних послуг здати аналіз крові, сечі, перевірити рівень глюкози та холестерину, зробити електрокардіограму, пройти діагностику для виявлення певних поширених хвороб.

Кредитні співвідносини України та Китаю

30 червня Україна та Китай підписали міжурядову угоду про співпрацю у галузі інфраструктури. У вітчизняному профільному Міністерстві повідомили, що пріоритетами співпраці України та Китаю у новій угоді є аеропорти, порти, залізничний транзит, комунікації, муніципальне інженерне будівництво.

Інші деталі угоди стали відомі від колишнього заступника міністра Віктора Довганя. За його інформацією, угода дасть змогу залучати пільгові кредити від китайського Ексімбанку – до 2% річних терміном на 15 років. Пілотними інфраструктурними проєктами можуть стати міст біля Кременчука і перша черга кільцевої дороги Києва.

Іншу інфраструктурну угоду між Україною і Китаєм було підписано у квітні 2011 року. Кредитна угода між Експортно-імпортним банком Китаю та Держагенством з інвестицій передбачала залучення 2 млрд доларів на інфраструктурні проєкти в Київській області.

У червні 2011 року був укладений контракт на надання кредиту на будівництво залізничної гілки між Києвом і аеропОртом «Бориспіль». Україна домовилася з Китаєм про залучення 372 млн доларів під державні гарантії на 15 років.

Менше ніж за рік, в березні 2012-го, було підписано кредитну угоду між ВАТ «Лисичанськвугілля» та Держбанком розвитку Китаю. Договір передбачав реалізацію пілотного проєкту модернізації шахти імені Мельникова в Луганській області. За рахунок кредитних коштів повинні були залучити 85 млн доларів на 9 років.

У липні 2012 року Міністерство аграрної політики України та китайський Ексімбанк уклали меморандум про співпрацю для підтримки пріоритетних проєктів у сільському господарстві. Під державні гарантії на 15 років (з п'ятирічним пільговим періодом) в галузь повинні були залучити 3 млрд доларів. Україна мала в рамках повернення кредиту щорічно поставляти в Китай 2-2,5 млн тонн кукурудзи.

Як Китай кредитував Україну в останні 10 років та чим цікаві ці стосунки - про це читайте докладно в нашому аналітичному матеріалі з інфографікою.

Велика амністія: у які роки в Україні амністували найбільше людей

До Дня Незалежності в Україні можуть провести амністію засуджених. Парламентський комітет рекомендував ухвалити відповідний законопроєкт у першому читанні. Якщо депутати підтримають ініціативу, то в рамках амністії можуть звільнити близько 1 тисячі 200 осіб. Помилування стосуватиметься насамперед неповнолітніх і жінок, а також чоловіків, які мають дітей у віці до 16 років або дітей з інвалідністю. Також під амністію можуть потрапити особи з інвалідністю, хворі на туберкульоз та онкологію, пенсіонери, учасники бойових дій.

До 1996 року амністія засуджених проводилася за указом президента України. Після ухвалення Конституції, від 1997 року амністія оголошувалася після ухвалення відповідного закону парламентом.

У 2007 році амністували 2 тисячі 244 особи, а проти 12,7 тис. припинили кримінальні справи. У 2008-му під амністію потрапили 736 осіб, у 2010 – 280 осіб, у 2012 – 564 особи, у 2013 – 116 осіб.

2014-й був одним з рекордних у цьому плані - за амністією випустили 4 тисячі 460 осіб. У 2015 році помилували 1 тисячу 73 особи, проти 128 закрили кримінальні провадження.

Скільки людей амністували за часи незалежності України та в які роки найбільше закривалося справ - про це дізнавайтеся з нашого спеціального матеріалу.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: