У НБУ пояснили, як швидко і ефективно розпізнати фальшиві гроші

Читать на русском
Є певний ряд ознак, і якщо хоча б одного з них немає, то це привід задуматися про те, А чи справжня купюра.
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

В Україні, на жаль, в обороті є фальшиві гроші. Найчастіше ці підробки виконані досить незграбно, але є такі, які складно відрізнити від справжніх без спеціального обладнання. Проте розпізнати їх можна, якщо слідувати трьом простим крокам.

Про це йдеться в інструкції від Національного банку України.

Як розпізнати підроблену гривню:

  • перевірити банкноту на дотик. Тактильно банкнотний папір відрізняється від звичайної. Також на підробленій купюрі, як правило, менш помітний або взагалі відсутній рельєф зображень.
  • перевірити банкноту проти світла. При розгляді цієї купюри з'являються зображення історичного діяча і цифрове позначення номіналу (водяні знаки). Також можна перевірити суміщене зображення - воно повинно бути без розривів і зсувів.
  • перевірити елементи захисту з кінетичним ефектом. Для цього достатньо просто розглянути банкноту під кутом. При зміні кута нахилу банкноти змінюється напрямок руху фонового зображення стрічки та спостерігається кінетичний ефект - поступові зміни та переходи кольорів.

Якщо всіх цих ознак, або хоча б якогось з них немає, то це привід задуматися про те, А чи справжня купюра.

Три кроки перевірки справжності банкноти #АнатоміяГривніНаціональний банк України

Нагадаємо, що Національний банк України працює над зміною дизайну монет номіналом 1 і 2 гривні. Причиною стали скарги від українців.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: