Як оперативно розпізнати фальшиві гроші – рекомендації від НБУ

Читать на русском
НБУ рекомендує використовувати як мінімум три способи перевірки: на дотик, за допомогою світла і зображення на купюрі.
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Згідно з дослідженням Національного банку України, шахраї, підробляючи банкноти гривні, найчастіше розраховують на неуважність людей. Тому при отриманні готівки важливо звертати увагу на спеціальні захисні знаки.

Про це йдеться в повідомленні НБУ.

НБУ рекомендує використовувати як мінімум три способи перевірки купюр: на дотик, за допомогою світла і зображення на купюрі.

Необхідно взяти банкноту гривні в руки та зрозуміти, що купюра щільна з властивою їй характерною рельєфністю окремих зображень, що знаходяться на лицьовій стороні. Вони можуть з'явитися тільки завдяки спеціальному виду друку.

Для перевірки за допомогою світла, в першу чергу потрібно переконатися в наявності водяних знаків, суміщених зображень і фрагментів цифрового позначення номіналу, які виконані з лицьової та зворотної сторін. При розгляді банкноти проти світла вони стають цілісними, без розривів і зсувів.

Крім того, захисна стрічка повинна повністю бути зануреною в товщу паперу. Якщо дивитися на неї зі збільшувальним склом, можна побачити в прямому і перевернутому вигляді зображення цифрового позначення номіналу, написів «ГРН» і тризуб – малий Державний Герб України.

І, нарешті, останнє, на що потрібно звернути увагу в обов'язковому порядку — це зображення, які змінюють колір при розгляданні купюри під різними кутами зору, які мають кінетичний ефект, і наявність частково введеної в товщу паперу полімерної захисної стрічки. Вона також містить захисні знаки.

Крім усього іншого, латентне зображення цифрового позначення номіналу банкноти має бути видимим при розгляді банкноти на рівні очей проти світла.

Раніше ми розповідали про те, що на тлі загальносвітової боротьби з коронавірусом так званий даркнет, що являє собою нелегальний сегмент інтернету, повниться пропозиціями купити сертифікати про вакцинацію, вакцини від коронавірусу і негативні тести на COVID-19. Зрозуміло, що все це - підробка.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: