В яких регіонах України земля дешевша, в яких – дорожча: коментар експертів

Читать на русском
Поки рано говорити про формування ринкової ціни на землю - занадто мало угод купівлі-продажу уклали українці
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

В Україні тільки недавно почав роботу ринок землі, тому говорити про якусь сформовану середню ціну на землю не варто. Однак найдорожче зараз земля в Київській, Тернопільській, Хмельницькій, Вінницькій та Черкаській областях України.

Про це заявили експерти Українського клубу аграрного бізнесу.

Відповідно, найдешевшою експерти назвали землю у Волинській, Донецькій, Херсонській, Дніпропетровській та Луганській областях.

Втім, поки рано говорити про формування ринкової ціни на землю - занадто мало угод купівлі-продажу уклали українці. Ціна окремої земельної ділянки в майбутньому буде формуватися, виходячи з набору факторів:

Ринок землі: як відбуватимуться електронні аукціониЯк проводитимуть онлайн-торги для продажу земельних ділянок державної та комунальної власності.

  • нормативна грошова оцінка;
  • площа;
  • місце розташування;
  • середня врожайність;
  • орендна платня.

Також для визначення економічно виваженої вартості с/г земель варто враховувати поточну орендну плату за землю та ставку за довгостроковими кредитами в іноземній валюті.

«У 2020 році орендна плата за землю в Україні становила в середньому 3425 грн за гектар, а ставка за довгостроковими кредитами в іноземній валюті – 6,7%. Таким чином, економічно обґрунтована середня вартість землі в Україні становить 51,2 тис.грн за гектар... Максимальна ціна на землю прямо корелює з високими врожаями у 2020 році в таких областях, як Вінницька, Івано-Франківська, Львівська, Полтавська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька, Чернігівська. У цих областях врожайність перевищувала 5 т/га, а ціна 1 га досягне $2-2, 5 тис. Найнижча ціна прогнозується у Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Херсонській областях – вона буде трохи перевищувати $1 тис.за 1 га», – пояснили в УКАБ.

Нагадаємо, з 1 липня в Україні запрацював ринок землі - скасовано заборону на продаж землі сільськогосподарського призначення.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: