Як працює у парламенті фракція «Опозиційна платформа»

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує аналізувати роботу парламентських фракцій та груп у IX скликанні. Ми вже розібралися, які результати показують фракції «Голос» та «Батьківщина», а також група «За майбутнє». Сьогодні розберемо, як працює друга за величиною фракція у Верховній раді – «Опозиційна платформа – За життя».

У фракції «Опозиційна платформа» 44 депутати (серед них тільки 5 жінок). Склад фракції за час роботи парламенту IX скликання не змінювався.

З вересня 2019 року члени фракції приєдналися до розроблення 828 ініціатив: 654 законопроєктів (69 ухвалили в цілому), 172 постанов і двох проєктів кодексів.

Лідирує в ОПЗЖ за кількістю зареєстрованих законопроєктів Наталія Королевська: на її рахунку 267 проєктів законів і один проєкт кодексу. Юрій Солод долучився до розроблення 245 законопроєктів і одного проєкту кодексу, Валерій Гнатенко значиться серед авторів 145 законопроєктів.

А ось за кількістю ухвалених ініціатив лідери зовсім інші. Було прийнято 10 законопроєктів Михайла Макаренка, 9 – Григорія Мамки і по 8 – Ігоря Абрамовича і Юрія Павленка.

За кількістю поданих і ухвалених постанов у фракції лідирують: Юрій Загородній (подав 62 постанов, ухвалили – 33), Михайло Папієв (подав 57 постанов, ухвалили – 29), Наталія Приходько (внесла 37 постанов, 19 – схвалили).

Правок до законопроєктів члени фракції теж подають багато. На першому місці Нестор Шуфрич: він запропонував 1 тисячу 215 поправок, врахували з них 97. Королевська запропонувала 1 тисячу 148 поправок (врахували 110), Олег Волошин вніс 1 тисячу 136 поправок (врахували 57).

Трійка лідерів фракції за кількістю депутатських запитів виглядає так: Антоніна Славицька – 116, Юрій Павленко – 54, Тетяна Плачкова – 41.

Як фракція ОПЗЖ виконує обіцянки

«Опозиційна платформа – За життя» наразі виконала лише 2% програмних обіцянок. Це одна обіцянка – забезпечити перехід від змішаної виборчої системи до пропорційної з відкритими списками. Депутати підтримали ухвалення нового Виборчого кодексу.

Тим часом 10 партійних обіцянок вже провалено. Зокрема, ОПЗЖ не підтримала зняття недоторканності з народних депутатів.

Не виконана обіцянка забезпечити посилення кримінальної відповідальності за вчинення корупційних злочинів чиновниками. «Опозиційна платформа» систематично не підтримує законопроєкти щодо повернення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення. Крім того, члени фракції зверталися до Конституційного суду з проханням заборонити НАЗК здійснювати перевірки необґрунтованих доходів у членів сім'ї чиновника.

Обіцянка ухвалити закон «Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою» теж провалена. Законопроєкт авторства депутатів «Опозиційної платформи» не ухвалили, а президентський фракція не підтримала.

Лідером за рівнем відповідальності серед депутатів фракції є Юрій Бойко – він виконав 10,5% обіцянок (14 зобов'язань із 129). У нього ж найбільше провалених – 25 обіцянок з 129.

Нагадаємо, на інфографіці можна подивитися, як депутати голосували за законопроєкт про олігархів у першому читанні.

Також «Слово і діло» писало, які зміни до Конституції обіцяли підтримати нардепи, а за що голосувати не готові.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: