Зеленський ветував закон, що послаблює відповідальність за брехню в деклараціях

Читать на русском
Володимир Зеленський ветував закон, що послаблює відповідальність за брехню в деклараціях.
Фото з відкритих джерел

Президент України Володимир Зеленський повернув до Верховної ради зі своїми пропозиціями закон, що послаблює відповідальність за брехню в деклараціях.

Про це йдеться на сайті Офісу президента.

Зеленський ініціював цей законопроєкт для відновлення покарання у вигляді позбавлення волі за недостовірне декларування.

Однак під час розгляду зазначеного документа у Верховної ради депутати внесли зміни до порядку декларування відомостей про рухоме і нерухоме майно, що перебуває у володінні або користуванні членів сім'ї декларанта.

Декларації-2020: доходи і майно лідерів парламентських фракцій та групЯк можна приховати частину доходів і майна у декларації, а також чим володіють лідери парламентських фракцій та груп, розібралося Слово і діло.

Відповідно до поправок, такі об'єкти вказуються в декларації, якщо члени сім'ї декларанта подали йому відповідну інформацію.

Таким чином, декларанта можна притягнути до кримінальної відповідальності тільки за недостовірне декларування об'єктів, про які йому надали відомості члени сім'ї.

Це дає законодавчу «лазівку» для того, щоб не вказувати в своїх деклараціях рухоме і нерухоме майно, яким володіють або користуються родичі, пояснюючи це тим, що члени сім'ї нібито не надали їм відповідної інформації про це майно.

З огляду на це, президент України повернув закон до парламенту.

«Кримінальна відповідальність за недостовірне декларування відомостей має бути достатньо суворою і передбачати можливість призначення покарання у вигляді позбавлення волі», – наголосив Зеленський.

Нагадаємо, 3 червня Верховна рада схвалила в другому читанні законопроєкт №4651 президента Володимира Зеленського про відновлення позбавлення волі за брехню в деклараціях.

Також народні депутати не підтримали пропозицію глави держави позбавляти волі за навмисне неподання декларації.

Раніше експерт пояснив, чому новий законопроєкт не буде виходом із кризи.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: