Підвищення прожиткового мінімуму не відповідає потребам українців – експерт

Читать на русском
Водночас, додав експерт, різке і необґрунтоване підвищення прожиткового мінімуму до половини середньої зарплати може призвести до дуже сумних наслідків
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

В Україні з 1 липня прожитковий мінімум підвищиться на 105 грн. Така мізерна сума ні на що не зможе вплинути та ніяк не відповідає реальним потребам українців. А встановлення реального прожиткового мінімуму, проведене без прив'язки до ВВП та економічного зростання, може призвести до шоку в економіці.

Про це заявив економіст В'ячеслав Шутенко в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Потрібно дивитися об'єктивно на підвищення прожиткового мінімуму: підвищення дуже і дуже незначне. Якихось глобальних зрушень у підвищенні купівельної спроможності громадян очікувати не можемо. Однак для категорій громадян, які перебувають на межі прожиткового мінімуму, пенсіонерів, соціально незахищених верств ці 100 грн, можливо, зіграють невелику роль в плані забезпечення себе продуктами. Глобального впливу на ситуацію в Україні це не матиме ніякого. Мінімум, встановлений в державі, абсолютно не відповідає потребам громадян в плані наповнення споживчого кошика. Поки що можна констатувати, що він і буде залишатися таким же маленьким», - сказав він.

Пенсії, аліменти, допомога на дитину: які соцвиплати зростуть від 1 липняЯк зміниться прожитковий мінімум, допомога на дитину, пенсії та інші соцвиплати в Україні з 1 липня – в матеріалі Слово і діло.

Водночас, додав експерт, різке і необґрунтоване підвищення прожиткового мінімуму до половини середньої зарплати може призвести до дуже сумних наслідків.

«Ми розуміємо, в яких умовах живемо, у нас дефіцит бюджету, у нас триває лихоманка після коронавірусу, все в очікуванні того, що буде восени, це все може збільшити навантаження на бюджет по видатках на боротьбу з вірусом. Значного підвищення ми не можемо очікувати. Якщо підвищувати так, як хочуть депутати, у кілька разів, у розмірі половини від середньої зарплати, це 7-8 тис. грн, то це буде колосальним навантаженням на бюджет, він цього не витримає. І якщо робити це без прив'язки до реального зростання ВВП, економіки, виробництва, це призведе до шаленої інфляції, ми побачимо сильне зростання цін, яке призведе до економічного шоку», - сказав Шутенко.

Нагадаємо, що в Україні з 1 липня зміниться розмір прожиткового мінімуму, що спричинить перерахунок деяких соціальних виплат. Крім того, заплановано проведення індексації пенсій для деяких категорій громадян, а ось обіцяні 400 гривень для українців старше 75 років почнуть виплачувати пізніше. Детальніше - в матеріалі «Слово і Діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: