Прожитковий мінімум в Україні не можна прив'язувати до середньої зарплати – економіст

Читать на русском
Для прив'язки прожиткового мінімуму потрібно використовувати мінімальну зарплату, оскільки її встановлює держава, вважає експерт
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Прожитковий мінімум в Україні не можна прив'язувати до середньої зарплати, оскільки прожитковий мінімум - це показник, на який може впливати держава, а впливати на середню зарплату по країні вона не в змозі.

Про це заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак в ефірі телеканалу «Україна 24».

Новак нагадав, що прожитковий мінімум багато років не перераховувався. Нинішні цифри ПМ не враховують масштабних змін цін, тарифів, темпів інфляції. Він потребує того, щоб його перерахували та увідповіднили з поточними реаліями, але прив'язувати його до середньої зарплати - це невірний підхід.

«Круглий стіл»: як політичні сили пропонують визначати прожитковий мінімумУ Слузі народу пропонували встановити прожитковий мінімум в розмірі щонайменше 40 відсотків від середньої зарплати, в ОПЗЖ і Батьківщині – не нижче фактичного рівня.

«Прожитковий мінімум - це показник, який держава встановлює, а середню зарплату держава не встановлює, вона на неї не впливає», — сказав він.

На його думку, для прив'язки прожиткового мінімуму потрібно використовувати мінімальну зарплату, оскільки її встановлює держава.

«Але в принципі треба робити навпаки - мінімальну зарплату ставити в залежність від прожиткового мінімуму, але за умови, що цей прожитковий мінімум буде реальний» - резюмував він.

Нагадаємо, що в Україні хочуть змінити підхід до розрахунку прожиткового мінімуму. Його планують прив'язати до 40% середньої зарплати по країні.

Раніше в Мінсоцполітики заявили, що в Україні реальний прожитковий мінімум у два рази вище офіційного.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: