Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 29 червня – 2 липня

Читать на русском

Верховній раді залишилося працювати два пленарних тижні до канікул. Учора депутати зібралися в урочистому форматі з нагоди Дня Конституції, а сьогодні провели Погоджувальну раду і одразу почали пленарне засідання. Крім того, Руслан Стефанчук анонсував, що до кінця сесії буде ще кілька позачергових засідань, одне з них вже сьогодні. «Слово і діло» розібралося, що обговорювали на Погоджувальній раді.

На пленарному засіданні депутати продовжили розглядати поправки до законопроєкту про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів. На порядку денному також є пропозиції Володимира Зеленського щодо законопроєкту про покарання за брехню в деклараціях, який він ветував. Крім того, на сьогодні заплановано законопроєкт про олігархів, і потрібно розблокувати підписання закону про податкову амністію.

На позачерговому засіданні планують розглянути сім законопроєктів, зокрема, про основи національного опору, про збільшення чисельності ЗСУ і щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб.

Ще одне позачергове засідання, можливо, буде в четвер. У звичайному порядку у депутатів заплановано розгляд законопроєктів про корінні народи, про е-резидентство, а також зміни до Податкового кодексу.

У п'ятницю під час години запитань до уряду виступить міністр аграрної політики Роман Лещенко. Все-таки 1 липня в Україні починає працювати ринок землі.

На Погоджувальній раді сьогодні від політичних сил лунало мало конструктиву. «Слуга народу» перерахувала завдання Верховної ради, які потрібно встигнути виконати до кінця сесії: це, зокрема, судова реформа і пакет законопроєктів для міжнародної допомоги. Олександр Корнієнко також закликав опозиційні сили перестати блокувати підписання законів.

НАЗК склало протоколи на чотирьох нардепівНаціональне агентство із запобігання корупції склало адмінпротоколи на Іллю Ківу, Артема Нагаєвського, Максима Гузенка та Іванну Климпуш-Цинцадзе.

«Також хотілося б насамкінець відзначити, що сьогодні велика подія спортивна. Ми бажаємо успіху нашій збірній України з футболу. Бачимо, що цей чемпіонат особливий, шанси є у всіх команд і вчора це продемонструвала збірна Швейцарії. Тому бажаємо тільки перемоги українській футбольній команді», – так голова партії завершив свій виступ.

«Опозиційна платформа – За життя» розкритикувала механізм застосування санкцій до громадян України. Вадим Рабінович заявив, що Україна перебуває на порозі «економічної, соціальної та медичної катастрофи».

У «Європейській солідарності» розкритикували закон, який виводить деякі інфраструктурні проєкти з-під системи закупівель Prozorro.

«Батьківщина» вкотре поскаржилася на те, що Центральна виборча комісія не дозволила розпочати підготовку референдуму щодо ринку землі. «Насправді Батьківщина» буде боротися і за забезпечення прав громадян щодо проведення референдуму, і за визнанням очевидного факту неконституційності закону про землю», – наголосив Сергій Власенко.

«Голос» ще раз прорекламував свій законопроєкт про олігархів. У фракції також закликали обов'язково цього тижня розглянути законопроєкт про корінні народи і скасування вільної економічної зони Криму.

У групі «За майбутнє» знову хотіли заслухати міністра енергетики, щоб він розповів, що буде відбуватися з комунальними тарифами до кінця року.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як в парламенті працюють фракції «Батьківщина» та «Голос».

На інфографіці можна подивитися, які зміни до Конституції пропонують внести президент і депутати.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: