«Податок на Google»: президент України підписав закон

Читать на русском
Президент Володимир Зеленський підписав закон, згідно з яким іноземні світові техногіганти - Apple, Google, Microsoft, Netflix будуть платити 20% ПДВ в Україні.
Володимир Зеленськийскрін з відео

Президент Володимир Зеленський підписав закон, згідно з яким іноземні світові технологічні гіганти - Apple, Google, Microsoft, Netflix і ін. будуть платити 20% ПДВ в Україні.

Про це повідомила пресслужба ОПУ у понеділок, 28 червня.

Податок на Google: як в Раді пропонують оподатковувати інтернет-гігантівЗаконопроєкт номер 4184 пропонує запровадити поняття електронні послуги і зобов'язати іноземні компанії, які надають такі послуги в Україні, платити податок.

Документ визначає особливий порядок оподаткування ПДВ компаній-нерезидентів, що надають електронні послуги особам, які проживають на території України.

«Це дасть змогу збільшити надходження до державного бюджету від ПДВ. Такі правила оподаткування вже стають звичною практикою в іноземних державах, наприклад у країнах Європейського Союзу, Австралії, Білорусі, Казахстані тощо», - зазначили у Зеленського.

Так, іноземні компанії, які постачають українцям електронні послуги, будуть зобов'язані зареєструватися платниками податку на додану вартість за спрощеною процедурою через спеціальний електронний сервіс, якщо загальна сума від здійснення відповідних операцій перевищує 1 млн грн на рік. Нерезиденти складатимуть спрощену звітність в електронній формі державною або англійською мовою.

Водночас, згідно з документом, від сплати ПДВ звільняються операції з постачання послуг з дистанційного навчання через Інтернет, якщо ця мережа використовується виключно як засіб комунікації між викладачем і слухачем.

Також від податку на додану вартість звільнено операції з постачання освітніх послуг шляхом доступу до публічних освітніх, наукових та інформаційних ресурсів у мережі Інтернет.

Як повідомляється, з 1 січня 2022 року скасовується ПДВ при оплаті українськими компаніями послуг з виробництва або розповсюдження реклами за кордоном.

Нагадаємо, законопроект про «податок на Google» був прийнятий за основу 17 лютого 2021 року. В цілому Рада ухвалила його 3 червня.

«Слово і діло» докладно розбиралося, що являє собою цей закон.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: