В Україні депутати знову пропонують врегулювати право на зброю

Читать на русском
Народні депутати від фракції Слуга народу зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт Про право на цивільну вогнепальну зброю.
Фото з відкритих джерел

Народні депутати від фракції «Слуга народу» зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №5708 «Про право на цивільну вогнепальну зброю».

Документ оприлюднено на сайті Верховної Ради.

«Цей закон регулює суспільні відносини, що виникають у сфері реалізації права громадян та юридичних осіб в Україні на цивільну вогнепальну зброю, бойові припаси до неї, а також конструктивно схожі зі зброєю та бойовими припасами вироби, та визначає правовий режим власності на цивільну вогнепальну зброю, встановлює основні права та обов’язки фізичних і юридичних осіб щодо виробництва, набуття, володіння, відчуження, носіння, транспортування, ремонту, застосування цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї, а також інші суспільні відносини, що безпосередньо з цим пов’язані, у тому числі й відповідно до міжнародних зобов’язань України», – йдеться у проєкті закону.

Легалізація зброї: скільки в Україні вогнепалу та чому досі немає профільного законуДва законопроєкти щодо обігу цивільної зброї рекомендовані до розгляду в Раді. Пропонується запровадити Реєстр цивільної зброї та посилити покарання для порушників.

Вимоги цього законопроєкту не поширюються напридбання, зберігання, облік та використання вогнепальної зброї, бойових припасів до неї, утримання стрілецьких тирів, стрільбищ та стендів у Збройних Силах України, військових формуваннях, створених відповідно до законодавства України, органах та навчальних закладах Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ України.

Як зазначається у пояснювальній записці, у законопроєкті пропонується визначити поняття права власності на цивільну вогнепальну зброю, визначити умови та порядок отримання громадянами України та юридичними особами документів про право власності на цивільну вогнепальну зброю та здійснити класифікацію цивільної вогнепальної зброї.

Також планується розробити порядок видачі медичного висновку про відсутність медичних протипоказань, що перешкоджають отриманню документа на цивільну вогнепальну зброю.

Документ має визначати загальні засади здійснення права і виконання обов’язків власників цивільної вогнепальної зброї, встановлювати порядок отримання права на цивільну вогнепальну зброю та боєприпаси та визначати порядок страхування цивільної відповідальності власників цивільної вогнепальної зброї.

Нагадаємо, у Чехії в Конституцію внесуть право на самозахист зі зброєю.

Раніше «Слово і діло» зібрало випадки незаконного застосування зброї працівниками поліції.

Також ми розбиралися: закон про цивільну зброю дасть нові можливості чи загрожуватиме національній безпеці.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: